De winterse transferperiode, hoe staat AZ er voor?

3 Januari, de dag waar veel voetballiefhebbers reikhalzend naar uit kijken, de periode dat voetballiefhebbers vaker hun sociale media refreshen vergeleken met de overige periodes in het jaar. Op 3 januari opent namelijk de winterse transferwindow. Deze periode is geopend tot en met 31 januari. Clubs met een matige en teleurstellende eerste seizoenshelft proberen in deze periode spelers aan te trekken om de slechte start in de 2de helft te compenseren. Terwijl de goed presterende clubs gaan proberen hun uitblinkers te behouden. Maar wat staat AZ eigenlijk te wachten en hoe staat de selectie er voor?

Keeper en verdediging

Onze huidige doelman Hobie Verhulst (29) heeft onlangs (12-12-2022) zijn contract verlengd tot de zomer van 2025. Na een goede start aan het begin van dit seizoen waarin hij de voorkeur kreeg boven de inmiddels vertrokken Peter Vindahl (24) sloeg de twijfel toe in de laatste twee maanden. Supporters noemen hem een uitstekende tweede keeper, maar vinden hem te onbetrouwbaar als eerste keeper. Toen Verhulst in 2020 in Alkmaar terug kwam na een afwezigheid van 6 jaar was er nooit de verwachting dat hij vaste 1ste keeper van AZ1 zou worden. Max Huiberts laat tijdens het verlengen van het contact van Hobie het volgende weten: ‘’Hij heeft altijd te kennen gegeven dat hij zijn toekomst bij AZ ziet, in welke rol dan ook.’’ Met dit in gedachten en de wisselvallige optredens van de laatste twee maanden in het achterhoofd laten bronnen aan AZAlerts weten dat AZ nadrukkelijk op zoek is naar een nieuwe 1ste keeper. Wie deze persoon moet zijn is nog onbekend. Maar in de wetenschap dat een goede of betrouwbare doelman je zo’n 10 punten kan opleveren lijkt de urgentie aanwezig.

In de jeugd heeft AZ twee grote keeperstalenten rondlopen: Sem Westerveld (20) en Rome-Jayden Owusu-Oduro (18). Beide keepers maken hun minuten in Jong AZ en Rome-Jayden is tevens keeper bij AZ onder 18 in de Youth League. Beide keepers hebben tot nu een goed seizoen. Jong AZ staat op een keurige 8ste plaats met twee wedstrijden minder gespeeld. Sem heeft in de KKD een reddingspercentage van 78%. Hierbij is hij de keeper met het hoogste reddingpercentage in de competitie. Rome is met een percentage van 75% eveneens in het bezit van een mooie score. Ondanks dat de keepers het goed doen lijken beide nog niet klaar voor het grote werk in de Eredivisie. Wel is iedereen het er over eens dat AZ qua keeperstalent niks te klagen heeft.

Naast de keeperpositie is de achterste linie nog niet klaar. Momenteel hebben wij centraal achterin de volgende opties namelijk; Bruno Martins-Indi, Maxim Dekker, Pantelis Hatzidiakos, Sam Beukema en Zinho van Heusden. We lichten alle 5 de centrale verdedigers en 1 voor 1 uit.

Bruno Martins-Indi (30): Captain en vaste basisspeler Bruno Martins-Indi, een onmisbare schakel in onze opstelling. Betrouwbaar op het veld en ijzersterk in de lucht. Zijn fitheid en leeftijd zijn echter minder betrouwbaar. In 2,5 seizoen miste Bruno al 25 wedstrijden voor AZ. Wat betekent dat AZ altijd een goede back-up voor Bruno Martins-Indi moet hebben. Dit seizoen vervult de nog onervaren Maxim Dekker die rol.

Maxim Dekker (18): De zelf opgeleidde Maxim Dekker is momenteel de vervanger van de geblesseerde Bruno Martins-Indi. De jonge centrale verdediger doet dit momenteel zeer behoorlijk. Met een  contract tot de zomer van 2026 is AZ langdurig verzekerd van zijn diensten. Echter is het maar zeer de vraag of Maxim Dekker klaar is om een heel seizoen vaste basisspeler te zijn.

Pantelis Hatzidiakos (25): De speler met de meeste gespeelde wedstrijden in AZ1. Iedereen had verwacht dat Pantelis AZ zou verlaten afgelopen zomer. Maar niks bleek minder waar, na interesse vanuit Italië dat niet uitmondde in een mooi aanbod voor alle betrokken partijen bleef Pantelis in Alkmaar. En hoe! Pantelis veroverde (wederom) een basisplek, dit keer echter als rechtsback en beleeft tot nu toe een meer dan prima seizoen. Zijn verdedigende kwaliteiten zijn meer dan behoorlijk en aanvallend heeft Pantelis in alle competities (25 duels) nu 6 assists op zijn naam staan waaronder een prachtige assist op Jens Odgaard in de overwinning op Ajax 2-1. Zijn contract loopt nog tot de zomer van 2024. Met de ambities van Pantelis is het dus de verwachting dat hij een transfer zal gaan maken. Mocht AZ nog wat over willen houden zou AZ hem in de winter of uiterlijk deze zomer van de hand moeten doen.

Sam Beukema (24): Sam veroverde de harten van de AZ supporter al voordat hij überhaupt een minuut had gespeeld. Iets wat leidde tot hilariteit bij zijn medespelers. Inmiddels is Sam vaste basisspeler en is er lichte interesse vanuit Italië door de club waar oud AZ ’er Teun Koopmeiners zit, namelijk Atalanta Bergamo. De geboren Deventenaar heeft een stabiele groei, het is dus afwachten waar zijn plafond ligt. Zijn contract loopt nog tot de zomer van 2026.

Zinho Vanheusden (23): Zinho, een Belgische verdediger die voor een bedrag van €16,2 miljoen van Standard Luik naar Internatzionale ging. Het is eigenlijk nog een groot vraagteken wat Zinho aan AZ kan toevoegen. Zinho kwam geblesseerd aan bij AZ, kraakbeenletsel in zijn knie zette Zinho lang buitenspel. Eenmaal fit zag je in zijn korte invalbeurten (56 minuten in totaal) zijn kwaliteit. In het gewonnen uitduel tegen FC Utrecht sloeg het noodlot echter wederom toe. Zinho raakte opnieuw geblesseerd. Een breuk in zijn voet houdt hem weer lang aan de kant. Inmiddels heeft Zinho de veldtraining weer hervat. Wanneer zijn rentree op het veld volgt valt nog maar af te wachten. Zijn huurcontract loopt deze zomer af. AZ heeft een optie tot koop van 12 miljoen euro. Het is gezien zijn geringe speeltijd een groot vraagteken of AZ deze optie gaat lichten.

Jeugdopleiding: Vanuit de jeugdopleiding zijn er momenteel weinig centrale verdedigers die op termijn van 1 jaar de overstap naar AZ1 kunnen maken. Wouter Goes (18) is momenteel de verdediger die er het meest uitspringt. Zijn contract loopt tot de zomer van 2026 en hij wordt begeleid door Forza Sport Group.  De goed meevoetballende verdediger met een verleden bij Ajax heeft er dit seizoen al 14 duels opzitten in de keukenkampioendivisie en is daar regelmatig aanvoerder. Wouter maakt een prima indruk centraal achterin, hij mist echter wat scherpte en felheid. Ook is zijn fysiek voor ons een groot vraagteken als wij praten over het Eredivisieniveau. Wouter is natuurlijk pas 18 jaar oud en heeft nog alle tijd om zich door te ontwikkelen. Hoe veelbelovend hij ook mag zijn, we kunnen nog niet op hem rekenen als eventuele back-up voor de huidige verdedigers. Wel is Wouter vandaag mee op trainingskamp naar Spanje met AZ1!

Wanneer we kijken naar beide backposities kunnen we eigenlijk zeer tevreden zijn. Op de linksbackpositie hebben wij momenteel als basisspeler Milos Kerkez lopen. Het 19-jarige talent doet het uitstekend. Niemand heeft het nog over onze voormalige aanvoerder Owen Wijndal die vorige zomer voor een bedrag van 10 miljoen naar Amsterdam vertrok. Achter Kerkez staat de deze zomer van PEC Zwolle overgenomen Mees de Wit (24). Mees heeft in het begin last gehad van opstartproblemen. Nadat hij een geweldige wedstrijd tegen Ajax beloonde met een goal hebben de AZ supporters hem nauwelijks meer binnen de lijnen gezien. Mees de Wit moest genoegen nemen met een plaats op de bank aangezien Milos Kerkez onomstreden is. Het is bijna zeker dat Milos Kerkez AZ voor een monsterbedrag gaat verlaten voor een (top)club. De vraag is echter wanneer.

Op de rechterkant hebben we momenteel Pantelis Hatzidiakos (25) lopen. Pantelis heeft dit seizoen Yukinari Sugawara (22) uit de basis gespeeld. De keuze op Pantelis is een keuze voor defensieve zekerheid. Aanvallend is Yukinari beter, echter wil hij verdedigend nog wel eens wat steekjes laten vallen. Met twee dergelijke rechtsbacks die beide hun ambitie niet onder de stoelen schuiven is het niet gek als AZ alvast vooruit kijkt een een nieuwe Milos Kerkez voor de rechterkant.

Nu wij de gehele achterhoede hebben behandeld rest zich alleen nog een conclusie. Gezien de twijfel rondom Verhulst, de ambitie van Hatzidiakos, de blessuregevoeligheid van Martins-Indi en Vanheusden en de grilligheid van Dekker rest zich deze winter twee taken. Het kopen van betrouwbare eerste doelman en een verdediger voor de korter termijn is essentieel. Voor de langere termijn is een rechtsback die kan rijpen geen overbodige luxe. Dit heeft geen prioriteit en kan ook deze zomer aangeschaft worden. De linksbackpositie is goed bezet, het lijkt er niet op dat daar wijzigingen aanstaande zijn.

Middenveld

Op het middenveld is de bezetting momenteel meer dan voldoende. Ons middenveld bestaat uit spelers die op meerdere posities uit de voeten kunnen. Laten we de elke positie een voor een bespreken.

Linker middenvelder: Reserve aanvoerder Jordy Clasie (31) is onomstreden in het elftal van Pascal Jansen. En terecht! De Haarlemmer speelt tot nu toe een uitstekend seizoen en valt op door zijn positionering, rust aan de bal, uitstekende passing en gif. Clasie beschikt over een contract tot de zomer van 2024 en lijkt zijn plek de komende jaren niet te gaan verliezen. Het is echter aan Peer Koopmeiners (22) om dit toch te proberen. Het jongere broertje van Teun Koopmeiners wacht met smacht op zijn kans en raakt ongeduldig. Aan belangstelling heeft Peer echter niet te klagen, FC Volendam wilt de middenvelder graag huren. Hier lijkt Peer echter geen trek in te hebben, wij achten het echter verstandig om elders minuten op het hoogste niveau op te doen. Wij achten hem nog niet goed genoeg voor AZ1.

Rechter middenvelder: Wanneer we rechts op het middenveld kijken staat daar samen met Milos Kerkez de revelatie van het seizoen tot nu toe, genaamd Tijjani Reijnders (24). Reijnders maakt een uitstekend seizoen door. Hij verbindt de verdediging met het middenveld en het middenveld met de aanval. Daarnaast is zijn rendement meer dan  prima te noemen. In 26 duels staat Reijnders op 5 goals en 6 assists in alle competities. Deze zomer is de transfervrije Riechedly Bazoer (26) overgekomen van Vitesse. Een transfer die voor veel AZ’ers uit de lucht kwam vallen. Bazoer kwam niet fit aan in Alkmaar en nadat het team ging lopen moest Bazoer het doen met invalbeurten. Tot nu toe voldoet Bazoer niet aan de verwachtingen van de AZ supporter, echter heeft iedereen gezien hoeveel talent hij heeft. Tegen FC Utrecht liet hij op momenten echt prachtig voetbal zien. Zijn taak is nu om top fit te blijven en het de overige middenvelders lastig te maken. Wel geven we Pascal Jansen 1 tip, zet Bazoer niet meer op de positie van nummer 10.

Aanvallende middenvelder: Op de positie van aanvallende middenvelder komt de naam van Dani de Wit (24) direct op het wedstrijdformulier van Pascal Jansen. De hardwerkende middenvelder beleefde dit seizoen een uitstekende start waar zijn productiviteit en vorm opvallend waren. Die vorm heeft hij helaas niet weten te behouden, zijn productiviteit is sterk verminderd. Ondanks zijn verminderde productiviteit is hij toch altijd belangrijk in het druk zetten en opjagen van de tegenstander. Zijn passie en strijd is bewonderingswaardig te noemen. Echter heeft Dani de Wit er vanaf nu een geduchte concurrent erbij. Djordje Mihailovic (24) is namelijk onze eerste winterversterking gekocht in de zomer. De van CF Montréal afkomstige Amerikaan komt als eerste aankoop het team versterken. De creatieve middenvelder is gekocht voor 6 miljoen euro en traint al een geruimde tijd mee met de selectie. Op 22 en 29 december speelt AZ oefenduels tegen CF Valencia en Atalanta Bergamo. Hier gaat Djordje Mihailovic zijn eerste wedstrijdminuten maken met zijn teamgenoten. Niet onbelangrijk om te melden, zijn concurrent Dani de Wit is de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft geschorst naar aanleiding van zijn rode kaart tegen FC Volendam (2-1).

Jeugdopleiding: Twee spelers uit de jeugdopleiding genaamd Fedde de Jong (19) en Zico Buurmeester (20) maken deel uit van de selectie van AZ1. Echter maken zij de meeste minuten in Jong AZ. Zij zijn vergeleken met teamgenoten al zeer ervaren te noemen. Vooralsnog moeten zij het bij AZ1 doen met minimale invalbeurten en trainingen. Het talent is er zeker, echter is het middenveld zwaar bezet, wat natuurlijk broodnodig is bij een topclub zoals AZ. Dit zorgt er natuurlijk wel voor dat de jeugd minder minuten maakt dan dat de supporters de afgelopen jaren gewend zijn geweest.

Op transfergebied worden er geen wijzigingen verwacht op het middenveld. Met de aankoop van Djordje Mihailovic is de benodigde creativiteit toegevoegd aan het middenveld. Tijjani Reijnders staat in de oriënterende belangstelling van diverse clubs maar beschikt over een contract tot de zomer van 2025. Net zoals het geval is met Milos Kerkez kan Max Huiberts ook voor Reijnders de hoofdprijs vragen. Een vertrek van Dani de Wit staat wel op de planning, echter niet voor deze periode, maar wel voor de zomerse transferwindow.

Aanval

In de aanval zijn alle posities momenteel zeer goed bezet. In het begin van het seizoen is onze voorhoede flink afgezwakt door een aantal blessures. Nu iedereen fit is laten we elke positie een voor een bespreken.

Linksbuiten: Jesper Karlsson (24), de starboy van AZ is na een afwezigheid van 16 wedstrijden weer fit. In de 11 daarop volgende wedstrijden gaf Jesper driemaal een assist en wist hij ook driemaal het net te vinden. Niet de vorm van voor zijn blessure, maar ondanks zijn kwakkelende vorm blijven zijn doelgerichtheid en zijn schotkracht bijzonder nuttig. Dit verklaard de concrete interesse van Celta de Vigo in Jesper Karlsson deze zomer. De Spaanse club had zo’n 18 miljoen over voor onze Zweedse vleugelflitser. Max Huiberts zat echter hoog in de boom met een vraagprijs van 30 miljoen euro! Het is niet de verwachting dat Jesper Karlsson AZ deze winter gaat verlaten. Voor aanstaande zomer is het een ander verhaal, met een contract tot de zomer van 2026 kan AZ wederom de hoofdprijs vragen en zal dit ook zeker doen. Een bedrag van minimaal 20 miljoen moet Jesper Karlsson zeker opbrengen. In de tijd dat Jesper Karlsson geblesseerd was heeft Myron van Brederode (19) zijn plek overgenomen. Dit deed hij naar behoren. Myron is een uitstekende dribbelaar en fysiek sterk voor zijn leeftijd. Een verbeteringspunt is zijn doelgerichtheid, Myron heeft een goed schot maar zet een dribbel soms te lang door waardoor de hoek en de kans te lastig worden. Maar dat Van Brederode over voldoende talent beschikt is zeker, een van de vervangers van Jesper Karlsson hebben wij dus al in huis. Nu Jesper fit is kan Myron goed achter hem rijpen.

Spits: Voor de spitspositie is Vangelis Pavlidis (24) de onbetwiste nummer 1. Zijn statistieken spreken voor zich, 9 doelpunten en 6 assist in 17 wedstrijden. In de periode dat Vangelis Pavlidis geblesseerd was heeft Jens Odgaard (23) hem prima vervangen. De zomeraankoop die zowel als rechtsbuiten als in de spits kan spelen is misschien wel de beste aankoop van de zomer. Na zware onderhandelingen met US Sassuolo waar Max Huiberts en Robert Eenhoorn urenlang hebben onderhandeld over de transfer blijkt het de zware onderhandelingen waard te zijn geweest. In 20 wedstrijden scoorde Jens 8 goals. Nu de gedroomde voorhoede weer volledig fit is bestaande uit Jesper Karlsson, Vangelis Pavlidis en Jens Odgaard verwachten wij supporters veel van de voorhoede. Er kunnen geen punten meer gemorst worden tegen de zogenoemde ”kleinere” clubs. Vanuit de jeugdopleiding is dit seizoen Yusuf Barasi (19) doorgeschoven naar de selectie van AZ1. Yusuf is een bewegelijke spits met een goede techniek. Als basisspeler komt hij nog te kort, maar meer invalbeurten zullen zijn potentie goed doen.

Rechtsbuiten: Op de rechtsbuitenpositie leek Hakon Evjen (22) de strijd te hebben gewonnen in het begin van dit seizoen. Totdat hij zwaar geblesseerd raakte aan zijn enkel waardoor hij tot de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft was uitgeschakeld. Pascal Jansen wisselde daarna geregeld op deze positie, zo kwamen rechtsback Yukinari Sugawara, Jens Odgaard, Jesper Karlsson en Mayckel Lahdo daar te spelen. Het moet na de winterstop blijken wie de winnaar wordt op de rechtsbuiten positie nu iedereen voorin fit is. Zomer aankoop Mayckel Lahdo (19), die wij als ruwe diamant bestempelen in onze podcast, laat ziet dat hij veel potentie heeft. Zijn dreiging, snelheid en doelgerichtheid is goed te noemen. Als vervanger van Zakaria Aboukhlal die momenteel minuten maakt op het WK in Qatar heeft hij het aardig gedaan. Zijn diepgang is een wapen wat hem onderscheidt met zijn concurrenten. Echter komt een basisplaats nu nog te vroeg. Hij kan net zoals Myron van Brederode in de luwte minuten maken en achter Jens Odgaard klaar gestampt worden voor de toekomst.

Op transfergebied verwachten we voorin weinig vuurwerk. Max Huiberts heeft aangegeven dat Jesper Karlsson en Vangelis Pavlidis onder geen beding AZ mogen verlaten. Een transfer is onbespreekbaar ondanks de belangstelling voor beide spelers. Echter weet iedereen dat elke transfer bespreekbaar is als het juiste bedrag maar op tafel komt. Over het algemeen kijkt AZ altijd rond naar de buitenkansjes. Dit geldt voor elke linie. De transferperiode begint zoals gezegd op 3 januari. Als jij het voor het zeggen hebt, wie zou jij willen toevoegen aan de selectie? Laat het weten in de comments!

AZAlerts is er voor de supporters, om de podcast en website draaiende te houden vragen wij een kleine donatie om de kosten te dekken. Wij houden jou met alle plezier op de hoogte van het laatste AZ nieuws.

Foto: © Ed van de Pol / Pro Shots

119
Voor welke positie zou jij graag een versterking zien komen?

Abonneer
Op de hoogte brengen van
guest

0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Reageer! We horen graag jouw mening!x
Ranking op de landen Coëfficiënten lijst Verdeling tickets 2022/2023 Tussenstand voor verdeling tickets 2024/2025 Aantal tickets Champions League Aantal tickets Europa League Aantal tickets Conference League
Plek 1, 2, 3 en 4 Engeland, Spanje, Duitsland en Italië Engeland, Spanje, Duitsland en Italië 4 2 1
Plek 5 Frankrijk Frankrijk 3 2 1
Plek 6 Portugal Nederland 3 1 2
Plek 7, 8, 9, 10 en 11 Nederland, België, Oostenrijk, Schotland en Oekraïne Portugal, Schotland, België, Oostenrijk en Servië 2 1 1
Ranking Land 2018/2019 2019/2020 2020/2021 2021/2022 2022/2023 Totaal
1 Engeland 22.643 18.571 24.357 21.000 5.000 91.571
2 Spanje 19.571 18.929 19.500 18.429 5.571 82.000
3 Duitsland 15.214 18.714 15.214 16.214 4.750 70.107
4 Italië 12.643 14.929 16.286 15.714 4.500 64.071
5 Frankrijk 10.583 11.667 7.917 18.417 3.750 52.333
6 Nederland 8.600 9.400 9.200 19.200 4.500 50.900
7 Portugal 10.900 10.300 9.600 12.917 5.333 49.050
8 Schotland 6.750 9.750 8.500 7.900 2.900 35.800
9 België 7.800 7.600 6.000 6.600 5.200 33.200
10
Oostenrijk 6.200 5.800 6.700 10.400 2.900 32.000