Aanstaande dinsdag staat AZ in het Stadio Olimpico van Rome tegenover de huidige nummer 3 van Italië, SS Lazio Roma. Met Maurizio Sarri hebben de Biancocelesti een trainer aan het roer staan die bij Napoli al bewezen heeft een elftal te kunnen transformeren in een ware voetbalmachine. Een analyse van een Lazio team dat langzamer zeker aan het veranderen is in de ploeg die voetbalfilosoof Sarri voor ogen heeft.
De perfecte wedstrijd
Op dinsdag 28 januari vernederde Lazio de regerend landskampioen AC Milan, tegen ieders verwachtingen in, met liefst 4-0. De Biancocelesti toonde eigenlijk voor het eerst de perfecte uitwerking van het in Italië zowel geliefde als gevreesde Sarribal. Al in de vierde minuut deelde Lazio de eerste tik uit, een verticale pass vanuit de verdediging bereikte de ‘valse nummer 9’ Felipe Anderson, die vervolgens met een steekbal snel de ruimte op de flanken zocht. Vleugelaanvaller Zaccagni gaf middenvelder Milinkovic-Savic vervolgens met een teruggetrokken voorzet de mogelijkheid om de score te openen, de sterspeler liet de kans niet onbenut.
Het was een perfecte uitvoering van een aanval uit het boekje van Maurizio Sarri. De filosofie van de Italiaan is gebaseerd op twee kernpunten: balbezit en verticaal spel. Sarri stuurt Lazio het veld in een aanvallende 4-3-3 formatie, met veel positiewisselingen en beweging voorin. Vanuit de centrale verdedigers probeert de ploeg met verticale passes spelers tussen de linies in te bereiken. De backs staan vrij hoog, tegen de zijlijn aan, opgesteld om het spel breed te houden. Opvallend is verder dat linksback Marusic hoger op het veld opgesteld staat dan zijn collega aan de andere kant, aanvallend schuwt Lazio er dus niet voor om zich asymmetrisch op te stellen. De backs zijn volgens Apollo Heyes, hoofdredacteur van The Laziale, cruciaal voor het spel van Lazio. ‘’De vleugelverdedigers hebben dit seizoen meermaals een sleutelrol gespeeld, rechtsback Lazarri met zijn snelheid en linksback Marusic met zijn tactische flexibiliteit.’’
Ervan uitgaande dat Jesper Karlsson en Jens Odgaard de vleugelposities gaan innemen in Rome, wordt het dus interessant om te zien in hoeverre Pascal Jansen de aanvallende intenties van de twee opgeeft voor het dekken van de Italiaanse vleugelverdedigers. Zeker in de wetenschap dat er met name op de rechterflank, bij Odgaard en Sugawara dus, ruimtes zullen gaan vallen. Als de tegenstander de bal heeft zal Lazio proberen deze snel te heroveren door druk te zetten op de verdedigers van de tegenstander. Wanneer de tegenstander zich onder deze druk uit weet te spelen, zakken de Italianen terug naar een compacte 5-4-1 formatie. Verdediger Alessio Romagnoli leidt de verdediging in dit soort situaties volgens Apollo, ‘’hij speelt een belangrijke rol in de defensieve stabiliteit van Lazio.’’ De Biancocelesti kregen dit seizoen pas 19 goals tegen in de Serie A, dat is op koploper Napoli (16) na het minste van alle teams.
Een ander gezicht
Het zijn cijfers die in schril contrast staan met het aantal tegendoelpunten dat Lazio in Europees verband moest slikken. In de groepsfase van de Europa League incasseerde Lazio in 6 wedstrijden liefst 11 (!) tegendoelpunten. Dat betekent dat Lazio gemiddeld 1,83 goals per wedstrijd om de oren kreeg in Europa tegenover de 0,76 in de Serie A. Het zijn de cijfers die moeilijk verenigbaar zijn met het niveau van de tegenstanders. Hoe is het mogelijk dat dezelfde ploeg die met 5-1 onderuit ging tegen het nietige Midtjylland, het afgelopen weekend het doel schoon wist te houden tegen het oppermachtige Napoli? ‘’Hoewel Lazio langzamer zeker beter aangepast raakt aan het voetbal van Sarri, blijft de inconsistentie het grote probleem van deze ploeg. Soms komt de ploeg geconcentreerd en avontuurlijk voor de dag, andere dagen is het juist lusteloos en lui.’’ Volgens Apollo wint de lusteloosheid het in Europa veelal van de avontuurlijkheid, ‘’Onder Simone Inzaghi trad Lazio Europees vaker aan in een B-opstelling, Sarri is hier ook niet vies van. Ook liggen de bezoekersaantallen veel lager in Europees verband dan in de Serie A het geval is.’’
Pascal Jansen zal met bovengemiddelde interesse gekeken hebben naar de wedstrijden die Lazio eerder dit seizoen afwerkte met het Feyenoord van Arne Slot. In Rome legde Lazio de zwakke flanken van de Rotterdammers pijnlijk bloot (4-2). In de Kuip slaagde Slot erin om Sarri af te troeven door agressief druk te zetten, al dient gezegd te worden dat Lazio in de eerste helft opnieuw de betere ploeg was. Uiteindelijk won Feyenoord door simpelweg harder te vechten en meer vuile meters af te leggen dan de Italianen. Dit lijken dan ook de ingrediënten die AZ nodig heeft om de Italianen te kunnen verslaan.
Sterspelers
De grote ster van dit Lazio team luistert naar de naam Ciro Immobile. De 55-voudig Italiaans international wist dit seizoen al 11x het net te vinden en gaf bovendien 5 assists. Immobile staat bekend als een ‘roofdier’ en fungeert onder Sarri vooral als een ‘valse nummer 9’. De andere grote naam van dit elftal is Milinkovic-Savic, de middenvelder heeft naast een fantastische pass ook een verwoestend schot in de benen. Het zijn kwaliteiten die de Serviër waarschijnlijk een mooie transfer naar de top van de Premier League gaan opleveren in de nabije toekomst. Een andere naam om rekening mee te houden is Luis Alberto, de Spaanse middenvelder is volgens Apollo in staat om ‘’momenten van pure magie te creëren’’.
De wedstrijden tegen Lazio mogen gezien worden als een examen voor AZ-trainer Pascal Jansen. Jansen heeft zich in het verleden meermaals van zijn beste (tactische) kant laten zien tijdens Eredivisie toppers, maar in Europa is dit nog niet echt het geval geweest. De wedstrijd in Rome wordt al zijn 24ste Europese wedstrijd als hoofdcoach van de Alkmaarders, maar pas de eerste tegen een team uit een topland. Tevens biedt dit tweeluik een unieke kans aan de AZ-spelers om zich te laten zien aan het internationale publiek.
Meer lezen over de wedstrijden tegen Lazio? Check dan zeker even ons andere artikel, waarin we dieper ingaan op Lazio als club, de Italiaanse kijk op de Conference League en de geschiedenis van AZ tegen Italiaanse opponenten.
Foto: Fabrizio Corradetti