Waarom AZ de grote winnaar van de coëfficiënten-polonaise is

Waarom AZ de grote winnaar van de coëfficiëntenpolonaise is.  

Coëfficiëntenpolonaise, een vermenging tussen een droge wiskundige term en een kermisachtige praktijk die, de afgelopen jaren, aan behoorlijk wat populariteit heeft gewonnen binnen de voetbalwereld. En terecht, de coëfficiënten zijn veel belangrijker dan je zou vermoeden. Maar wat zijn die coëfficiënten nou eigenlijk, wat heb je er precies aan? In deze artikelenserie nemen we je mee door de wondere wereld van de UEFA-coëfficiënten, gaan we in op de nieuwe Champions League opzet en de gevolgen voor AZ en leggen we je uit waarom AZ koste wat kost terug moet keren in het miljarden bal. Aflevering 2: het landencoëfficiënt en waarom AZ de grote winnaar zal worden van de Nederlandse opmars op die lijst.  

De UEFA hanteert twee verschillende coëfficiëntenlijsten: de clubcoëfficiëntenlijst en de landencoëfficiëntenlijst. Zoals besproken in de eerste aflevering van deze artikelenserie draait het bij de clubcoëfficiëntenlijst om lotingen en de verdeling van TV-gelden. De landencoëfficiëntenlijst daarentegen draait om de verdeling van Europese tickets. In deze aflevering nemen we de o zo beruchte landencoëfficiëntenlijst vanuit AZ-perspectief onder de loep en leggen we aan je uit waarom nou juist AZ de grote winnaar zal gaan worden van de zogenaamde coëfficiëntenpolonaise. Voor de lezers die al bekend zijn met fenomeen van de coëfficiëntenlijst: sla gerust het uitleggedeelte van het artikel over.  

 

Op welke manieren zijn er punten te verdienen voor de lijst? 

Clubs kunnen punten sprokkelen voor de lijst door te presteren in Europa. Onze vijf Europese vertegenwoordigers vormen als het ware een team, het is voor AZ dus gunstig wanneer onze landgenoten het goed doen in Europees verband. In de onderstaande tabel zie je hoeveel punten een bepaald resultaat oplevert. De punten worden gedeeld door het aantal deelnemers uit het desbetreffende land, in het geval van Nederland worden de punten dus gedeeld door vijf. 

Aantal deelnemers: 5 Voorrondes en tussenrondes Hoofdtoernooi en knockoutfase
Overwinning 1.000/5 = 0.200 2.000/5 = 0.400
Gelijkspel 0.500/5 = 0.100 1.000/5 = 0.200
Nederlaag 0 0

 

Naast het boeken van positieve resultaten is er nog een manier voor de clubs om punten te sprokkelen: middels bonuspunten. Waar de te verkrijgen coëfficiënten voor resultaten gelijk zijn voor alle drie de competities: Champions League, Europa League en Conference League. Treden er bij de verdeling van bonuspunten sterke verschillen op tussen de drie. In de onderstaande tabel valt af te lezen welke prestaties goed zijn voor het verkrijgen van bonuspunten.  

Resultaat CL EL ECL
Bereiken groepsfase 4 0 0
1ste in poule 4 4 2
2de in poule 4 2 1
Achtste finale 1 1 0
Kwartfinale 1 1 0
Halve finale 1 1 1
Finale 1 1 1
Maximum 12 8 4

Ook de bonuspunten worden gedeeld door het aantal deelnemende teams per land, in het geval van Nederland dus 5. Mocht AZ erin slagen om door te stoten naar de achtste finales als groepswinnaar verdient het 2.000/ 5 = 0.400 punten voor de landencoëfficiëntenlijst, het equivalent van een groepsfase overwinning.   

 

Op welke positie staat Nederland?  

Onderstaand de top 10 van de landencoëfficiëntenlijst per 15/09/2022, ofwel na afloop van speeldag twee.  

De onderstaande tabel geeft de verdeling van Europese tickets weer, inclusief de verschuivingen.

Zoals af te lezen valt uit de bovenstaande tabellen geeft de term coëfficiëntenpolonaise de huidige situatie goed weer. Nederland heeft de afgelopen jaren reuzensprongen gemaakt op de coëfficiëntenlijst dankzij de goede prestaties van de Nederlandse ploegen in Europa. En de beloning voor die goede prestaties is in zicht, op het moment van schrijven heeft Nederland een plek in handen die vanaf het seizoen 2024/2025 recht geeft op drie Champions League tickets, waarvan twee voor de groepsfase en een voor de voorrondes. Laten we de ranglijst van vorig seizoen er eens bij pakken om het een en ander te verduidelijken. 

Verdeling Europese tickets Eredivisie Verdeling tickets 2022/2023 Virtuele verdeling tickets vanaf 2024/2025
Ajax Champions League groepsfase Champions League groepsfase
PSV 3de voorronde Champions League Champions League groepsfase
Feyenoord Europa League groepsfase 3de voorronde Champions League
FC Twente 3de voorronde Conference League Europa League groepsfase
AZ 2de voorronde Conference League 3de voorronde Conference League
Vitesse 2de voorronde Conference League

In de bovenstaande tabel gaan we ervan uit dat de bekerwinnaar in de top 3 is geëindigd, en dat de hoogstgeplaatste deelnemer de play-offs ook wint.   

De gevolgen zouden vorig seizoen dus nihil zijn geweest voor AZ, de ploeg zou alleen een ronde later zijn ingestroomd en geen play-offs hebben hoeven te spelen. Interessant wordt het echter wanneer we bekijken wat AZ aan Europese tickets gaat krijgen als het de prestaties van de afgelopen jaren weet te evenaren. Zie de onderstaande tabel. 

Oude verdeling vs. nieuwe verdeling Verkregen Europese ticket In potentie te verkrijgen ticket vanaf 24/25
AZ 2021/2022: plek 5 2V Conference L. 3V Conference L.
AZ 2020/2021: plek 3 4V Europa League 3V Champions L.
AZ 2019/2020: plek 2 2V Champions L. Groepsfase Champions L.
AZ 2018/2019: plek 4 2V Europa League Groepsfase Europa L.

 

De kans dat Champions League voetbal terugkeert in Alkmaar wordt binnenkort dus vele malen groter. Dat is overigens gunstig voor het voltalige betaald voetbal in Nederland, doordat we meer clubs mogen gaan afvaardigen, 6 i.p.v. 5, en clubs gemiddeld in hogere competities zullen gaan uitkomen stroomt er aanzienlijk meer prijzengeld de competitie in. Daar zullen alle Eredivisieclubs, en dus de competitie als geheel, uiteindelijk sterker van worden. Mits we die zesde plek dus behouden dit seizoen. Tijd om daar wat dieper in te duiken 

De Coëfficiëntenstrijd tegen Frankrijk en Portugal  

Nog een keer de huidige stand van zaken.  

Totaal Punten dit seizoen Aantal teams nog actief dit seizoen
5. Frankrijk 52.333 3.750 6/6
6. Nederland 50.900 4.500 4/5
7. Portugal 49.050 5.333 4/6

 

Als we meer Champions League tickets willen als competitie is het dus cruciaal om die 6de plek vast te houden. In andere woorden: de Nederlandse vertegenwoordiging moet dit seizoen beter presteren dan de Portugese vertegenwoordiging. Tegelijkertijd mogen we ook omhoogkijken naar Frankrijk, mochten we de Fransen ook nog inhalen liggen er zelfs nog meer Champions League tickets klaar. Hoewel het gat klein is, lijkt de kans klein dat Nederland de vijfde plek kan gaan veroveren. De Fransen hebben immers nog altijd zes clubs in de race, zie bovenstaande tabel.  

Schrijven goed voor, Nederland mag overigens vooral ons eigen AZ dankbaar zijn voor de huidige luxepositie. Met het uitschakelen van Gil Vicente deelde AZ een enorme dreun uit aan de Portugezen, daarnaast is AZ dit seizoen de voornaamste puntenpakker in Europa.  

Nederlandse clubs tot nu toe in 2022/2023 Aantal punten per 16/09
AZ 1.800
Ajax 1.200*
PSV 0.600
Twente 0.500
Feyenoord 0.400
Totaal 4.500

* = inclusief bonuspunten voor het bereiken van de groepsfase Champions League.  

Nederland staat als het ware in de rust met 1 – 0 voor op het moment, dat betekent dus dat de Portugezen nog altijd terug kunnen komen. Het blijven nu eenmaal Portugezen. Met Benfica, Sporting Lissabon en Sporting Braga heeft het land bovendien drie clubs die, net als AZ, perfect aan de groepsfase zijn begonnen. Mochten ze die lijn door weten te trekken kan het land serieus gaan inlopen, de spanning is dus nog niet uit de lucht. Het gat is op het moment iets minder dan 2.000 punten, het equivalent van 5 groepsfase overwinningen.  

Waarom is nou juist AZ de grote winnaar van de coëfficiëntenpolonaise? 

Tot zover de coëfficiëntenuitleg, we gaan het nu dan eindelijk hebben over het onderwerp waar de titel in eerste instantie naar verwijst. Zoals hierboven weergeven staat, gaan de nummers 2 tot en met 6 er met de nieuwe verdeling op vooruit. AZ bevindt zich vrijwel altijd in deze categorie. Vooral de nummer 2 en 3 gaan erop vooruit, zij krijgen immers de beschikking over Champions League tickets. AZ eindigde de afgelopen 5 seizoenen gemiddeld op plek 3,4. Met die prestatie gaat de club er dus vrijwel altijd op vooruit. Heel anders is dat voor bijvoorbeeld Ajax. Die zich, meestal als kampioen, vaak toch al wisten te plaatsen voor de Champions League. Ook traditionele subtoppers zoals FC Utrecht en Vitesse profiteren niet heel veel van de nieuwe situatie, heel veel meer dan een voorronde Conference League ticket zal er voor deze clubs niet inzitten.  

PSV, Feyenoord en AZ zijn de echte speklopers van de nieuwe verdeling. Deze drie clubs eindigen immers het vaakst op de plekken 2 en 3. Maar waar komt de bewering dat juist AZ de grote winnaar is dan vandaan? Het antwoord op die vraag ligt bij de financiële beloning die de clubs te wachten staat. De Champions League wordt niet voor niets het miljardenbal genoemd, het bereiken van de groepsfase alleen al is al goed voor zo’n veertig miljoen euro. Dat is feitelijk gezien natuurlijk heel veel geld, maar voor sommige clubs stelt het relatief gezien minder voor dan voor andere. Veertig miljoen euro is voor Viktoria Plzen heel wat anders dan voor Manchester City. En zo werkt dat in Nederland ook, zij het op een kleinere schaal. Nog een laatste tabel om dat te illustreren.  

Champions League miljoenen t.o.v. de eigen begroting. Prijzengeld deelname groepsfase Champions League Begroting exclusief Champions League miljoenen. Percentage Champions League miljoenen van de eigen begroting
Ajax 40.000.000* 120.000.000 33,33%
PSV 40.000.000* 85.000.000 47,06%
Feyenoord 40.000.000* 80.000.000 50,00%
AZ 40.000.000* 32.000.000 125,00%

*= Het precieze bedrag verschilt sterk per club en per seizoen. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van de clubcoëfficiënt, het aantal deelnemende clubs per land (voor de TV-gelden) en de prestaties in de groepsfase. Voor het gemak gaan we in de bovenstaande tabel even uit van een vast bedrag van veertig miljoen euro.  

Van de Nederlandse gegadigden is AZ overduidelijk de ploeg voor wie de Champions League miljoenen relatief gezien het meeste waard zijn. Robert Eenhoorn zal de handjes ongetwijfeld op elkaar wrijven bij het zien van het percentage van 125%, een verdubbeling van de eigen begroting is voor de meeste clubs een onhaalbaar iets. Natuurlijk zou AZ niet van de een op de andere dag absurde bedragen neer gaan leggen voor spelers, maar dat de club wel raad weet met die miljoenen lijkt ons wel duidelijk. De opmars op de coëfficiëntenlijst, is voor AZ een unieke kans om de laatste stap te zetten en zich definitief te melden tussen de topclubs. Europees voetbal, en in het bijzonder Champions League voetbal, is de sleutel naar groei. En die sleutel is zojuist voor onze voeten op de grond gevallen. Maar daar gaan we in een volgende aflevering wat uitgebreider over hebben.  

Complimenten voor iedereen die het tot hier heeft weten te schoppen, jullie mogen je met recht ware coëfficiëntenkenners noemen. Laat in de comments weten of we van de coëfficiëntenlijst een terugkerend thema moeten maken op onze website.

 

AZAlerts inversteert, maar kan dat niet zonder jou! Doneer nu!

Abonneer
Op de hoogte brengen van
guest

2 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jaake Van Tunen

Prima uitgelegd, en een mooie uitkomst dus als we die 40 miljoen pakken

Hugo Van Oever

Meer van dit graag. Ik kan me de wedstrijden tegen Liverpool en een club uit Noorwegen nog wel herrineren in 1981. Debuut AZ in de EC I, wordt tijd voor een derde keer op dat niveau.

2
0
Reageer! We horen graag jouw mening!x
Ranking op de landen Coëfficiënten lijst Verdeling tickets 2022/2023 Tussenstand voor verdeling tickets 2024/2025 Aantal tickets Champions League Aantal tickets Europa League Aantal tickets Conference League
Plek 1, 2, 3 en 4 Engeland, Spanje, Duitsland en Italië Engeland, Spanje, Duitsland en Italië 4 2 1
Plek 5 Frankrijk Frankrijk 3 2 1
Plek 6 Portugal Nederland 3 1 2
Plek 7, 8, 9, 10 en 11 Nederland, België, Oostenrijk, Schotland en Oekraïne Portugal, Schotland, België, Oostenrijk en Servië 2 1 1
Ranking Land 2018/2019 2019/2020 2020/2021 2021/2022 2022/2023 Totaal
1 Engeland 22.643 18.571 24.357 21.000 5.000 91.571
2 Spanje 19.571 18.929 19.500 18.429 5.571 82.000
3 Duitsland 15.214 18.714 15.214 16.214 4.750 70.107
4 Italië 12.643 14.929 16.286 15.714 4.500 64.071
5 Frankrijk 10.583 11.667 7.917 18.417 3.750 52.333
6 Nederland 8.600 9.400 9.200 19.200 4.500 50.900
7 Portugal 10.900 10.300 9.600 12.917 5.333 49.050
8 Schotland 6.750 9.750 8.500 7.900 2.900 35.800
9 België 7.800 7.600 6.000 6.600 5.200 33.200
10
Oostenrijk 6.200 5.800 6.700 10.400 2.900 32.000