Ed van de Pol - ANP

AZ behoudt perfecte score met thuisoverwinning op NEC

Leestijd 2 minuten
Van de redactie

De eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen heeft drie punten opgeleverd. Een niet altijd even overtuigend AZ rekende af met NEC Nijmegen dankzij een doelpunt van Sven Mijnans.

De ploeg van Maarten Martens meldde zich via een bedrijvige Ibrahim Sadiq al vroeg bij het Nijmeegse doel. Na een handjevol aan halve kansen niet te promoveren tot doelpogingen, sloegen de Alkmaarders na een kwartier spelen genadeloos toe: Sven Mijnans liet de keeper kansloos met een fijne vrije trap.

Mijnans leek even later opnieuw te mogen juichen, de middenvelder reageerde even atletisch als attent op een spectaculaire uithaal van Troy Parrott op de lat. De grensrechter, gesteund door de VAR, constateerde echter dat de vermeende doelpuntenmaker voorbij de laatste NEC-verdediger stond.

Daar bleef het bij in een weinig onderhoudende eerste helft, waarin het tempo te laag lag om het de Nijmegenaren echt moeilijk te maken. Ook in de tweede helft wist de ploeg van Maarten Martens niet echt te overtuigen, iets wat de ploeg zich kon veroorloven tegen een onmachtig NEC.

Het uitvallen van Kristijan Belic was even jammerlijk als karakteristiek, de invaller ging een duel spijkerhard aan en moest gedwongen de aftocht blazen met een hoofdwond. Mexx Meerdink maakte zijn rentree in het AZ-shirt na een lange periode van revalideren.

Zodoende bleef het bij 1-0 en zullen de Alkmaarders de drie punten en de perfecte competitiestart koesteren. De formatie van Martens vervolgt de competitie volgende week zondag in het hoge noorden tegen FC Groningen.