Ed van de Pol - ANP

Kijk mee met de laatste vijf edities van Fortuna Sittard – AZ

Leestijd 4 minuten
Jaap

Op bezoek bij Fortuna Sittard zal AZ zich na twee puntloze wedstrijden moeten revancheren. In het weekend voor de interlandbreak zijn de drie punten zondagavond meer dan welkom. Tegen de Limburgers is AZ gelukkig de laatste jaren vrijwel foutloos. Tijdens de laatste vijf bezoekjes aan Sittard konden de Alkmaarders viermaal een overwinning bijschrijven.

Vorig seizoen werd er in extase gewonnen van de club uit Sittard. In een wedstrijd waarin AZ de overhand had, kwam het toch na achttien minuten al op achterstand. Pas in de tweede helft was het raak voor Vangelis Pavlidis. Doelman Michael Verrips kon de bal uit een hoekschop niet goed verwerken, waardoor onze topscorer de bal van heel dichtbij kon binnentikken. Uiteindelijk was het Dani de Wit die in de slotminuten voor de beslissing mocht zorgen. Goed doorkoppen van de net in Alkmaar gearriveerde Lequincio Zeefuik zorgde voor een schotkans voor de aanvallende middenvelder.  De Wit, nu spelend voor VFL Bochum in de Bundesliga, werkte met precisie de bal in de rechteronderhoek, dat betekende dat de drie punten mee mochten naar Alkmaar.

Twee jaar geleden werd er juist nog vrij gemakkelijk gewonnen van Fortuna. De ploeg uit Limburg was toen absoluut niet in beste vorm, en besloot zeer verdedigend aan de wedstrijd te beginnen. Na een kwart wedstrijd zorgde Jens Odgaard op aangeven van Tijjani Reijnders voor de voorsprong. De goal beloonde een zeer aanvallende fase van de Alkmaarders. De 2-0 viel na een geweldige solo van Milos Kerkez. De Hongaar startte  vanaf eigen helft de dribbel en het eindigde met een goed geplaatste afronding via de binnenkant van de paal. Om het feestje compleet te maken, zorgde Pavlidis zelfs nog voor de 3-0.

In een leeg stadion door de coronamaatregelen was er sprake van een sterke start van de Fortunezen. Toch was Sam Beukema na slordig balverlies bij Fortuna, opeens voor het doel te vinden en kopte hij al duikend de openingstreffer binnen. Het spel was in de eerste helft zeer teleurstellend van Alkmaarse kant, wat zeker een verdienste was van de Sittardenaren. In de tweede ging AZ pas echt voetballen, wat ook zorgde voor een verdubbeling van de voorsprong. Opnieuw geknoei achterin bij Fortuna zorgde ervoor dat na drukzetten van Dani de Wit, de bal panklaar voor de voeten van Yukinari Sugawara lag. De Japanner, die de wedstrijd startte als rechtsvoor, rondde koeltjes af en beloonde de pressing van AZ. Oudgediende Ben Rienstra was door een blunder van Peter Vindahl Jensen nog trefzeker in de slotminuten. Dit doelpunt leidde nog tot kansen op de gelijkmaker voor Tijjani Noslin en Mats Seuntjens. Kansen die gelukkig voor de ploeg van Pascal Jansen onbenut bleven.

In de derde speelronde van het seizoen waarin Arne Slot werd ontslagen, werd er voor de neutrale kijker een zeer mooie pot op de mat gelegd. Binnen tien minuten wist Zian Flemming met een prachtige poeier Marco Bizot te passeren. Fortuna kon niet heel lang genieten van een voorsprong, want Dani de Wit zorgde ook in deze wedstrijd met een goede goal voor de benodigde gelijkmaker. In de tweede helft zorgde Teun Koopmeiners voor de voorsprong, en even later wist Myron Boadu deze ook nog uit te breiden. Ook in deze ontmoeting zorgde de Wit met drukzetten voor balverlies, in de achterhoede bij Fortuna. Vervolgens legde hij de bal af op zijn huidig teamgenoot bij VFL Bochum, nog hekkensluiter in de Bundesliga, waarna Boadu dus voor open doel kon afronden. De wedstrijd leek gespeeld maar de Limburgers lieten het niet zitten bij een verlies. Tien minuten voor tijd zorgde Emil Hansson voor de aansluiting. In dit doelpuntrijke gevecht was het ook in de allerlaatste minuut nog raak. Flemming, die al op het scoreformulier stond, maakte zijn tweede van de avond. Wat zorgde voor kopzorgen voor Arne Slot en een verdiend eerste puntje voor Fortuna.

In een affiche van al bijna zes jaar geleden was AZ een maatje te groot voor de club in het geel en groen. In de twaalfde minuut zorgde uitgerekend Mats Seuntjens voor de openingstreffer. In de tweede helft kwamen ook Oussama Idrissi en Guus Til nog tot scoren, wat het verschil tussen de twee ploegen op drie bracht. Fortuna Sittard kwam in de ‘Fernando Ricksen-derby' ondanks veel dreiging en vijftien (!) schoten niet tot scoren. Het zal zich groen en geel hebben geërgerd aan het gebrek aan effectiviteit in de afrondende fase.