az-nec.jpeg

Ed van de Pol | ANP

Voorbeschouwing: AZ kan zondag Europees voetbal veiligstellen op bezoek bij NEC

Leestijd 3 minuten
Van de redactie

Voor AZ staat er zondagmiddag een belangrijke clash met NEC op het programma.  De Nijmegenaren zijn de nummer zes van de competitie en staan daarmee acht punten achter op AZ, dat een belangrijke slag om Europees voetbal kan slaan. Na het eerdere puntenverlies van Ajax deze speelronde, kunnen de Alkmaarders de vierde plek steviger handen nemen.

Eerder dit seizoen werd er in het AFAS Stadion nog een bizarre strijd gestreden, die in de 90e minuut tot een staking kwam. Nadat het stadion werd opgeschrikt door het in elkaar zakken van Bas Dost, werd besloten de wedstrijd met een tussenstand van 1 - 2 niet meer uit te spelen. Een maand later volgde de hervatting, maar ondanks een AZ dat vol in de aanval ging en nog een aantal grote kansen kreeg, kon het een nederlaag niet voorkomen.

Na de nipte overwinning op RKC (3-2) wil AZ de stijgende lijn weer inzetten. Vorig jaar eindigde het bezoek aan De Goffert nog in een klinkende overwinning. Door twee doelpunten van Jesper Karlsson en één van Jordy Clasie werd er met 0-3 gewonnen. De laatste keer dat NEC in eigen huis van AZ won, was in 2017, toen het met 2-1 te sterk was. In totaal wist AZ dertien van de 35 competitiewedstrijden in Nijmegen te winnen, terwijl NEC twaalf keer won. Voor de verliezend bekerfinalist is de Europese droom nog altijd in leven. Na het bezoek aan FC Utrecht (1-0) op 17 maart, verloor NEC geen wedstrijd meer in de Eredivisie: twee overwinningen en twee gelijke spelen zorgden voor een goede vorm. In eigen huis won NEC dit seizoen acht van de vijftien wedstrijden, terwijl AZ dit seizoen zes wedstrijden buiten Alkmaar wist te winnen.

Voor AZ is het zondag vooral oppassen voor Tjaronn Chery en Koki Ogawa die als naar FC Kopenhagen, geldt Magnus Mattson met elf doelpunten nog altijd als clubtopscorer. Ogawa volgt met tien doelpunten. Bovenaan de lijst van meeste assists staat Mees Hoedemakers, oud-jeugdspeler van AZ, met zes beslissende passes. De inmiddels 26-jarige maakte slechts één opwachting in het eerste en vertrok na een eerdere huurperiode bij Cambuur in 2020 definitief uit Alkmaar.

Opvallende naam in de opstelling van AZ, is die van Mees de Wit. Hij krijgt vermoedelijk de voorkeur boven David Møller Wolfe.

Bij AZ ontbreken zondag nog de geschorste Wouter Goes en het geblesseerde viertal Jordy Clasie (lies), Lequincio Zeefuik (enkel), Bruno Martins Indi (rug) en Mayckel Lahdo (fitheid). 

 

Aanbevolen

Reacties

Nog geen reacties

Aanmelden om te reageren