edp240925-45641

Ed van de Pol | ANP

AZ begint Europa League met krappe overwinning op Elfsborg

Van de redactie

Goed was het niet, maar winnen doet AZ wel. Na vijf doelpunten, keepersfouten, een penalty, rode kaart en twee afgekeurde goals waren het uiteindelijk de Alkmaarders die aan het langste eind trokken: 3-2.

AZ had het in de eerste helft lastig met de Zweden. De bezoekers parkeerden vrijwel constant de bus en waren in de omschakeling levensgevaarlijk. In twee instanties (de eerste openingsgoal werd nog afgekeurd) kwam Elfsborg dan ook verdiend op voorsprong.

Vlak voor rust - na een betere fase - kwam AZ langszij. Het was Ruben van Bommel die profiteerde van een keepersfout. Na de thee tekende dezelfde Van Bommel ook voor de 2-1, waar AZ vervolgens niet lang van kon genieten. Binnen drie minuten stond het weer gelijk na een fout van Rome-Jayden Owusu-Oduro.

AZ drong daarna aan en kwam ook verdiend weer op voorsprong. Troy Parrott verzilverde een makkelijk gegeven strafschop en was daarmee de matchwinner.