221015-175244-0073

Ed van de Pol | ANP

AZ in Europa: zo werkt de Europa League vanaf het seizoen 2024/25

Leestijd 3 minuten
Van de redactie

AZ wist dit seizoen als vierde te eindigen in de Eredivisie en is daardoor zeker van deelname aan de Europa League. Vanaf het seizoen 2024/25 verdwijnt echter het toernooi in de vorm die voetbalfans al jarenlang liefhebben. Vandaar een heldere uitleg van wat AZ na de zomer staat te wachten in Europa.

Voor AZ zijn er dit jaar geen kwalificatierondes om doorheen te komen voor deelname aan het hoofdtoernooi van de Europa League. Voor andere clubs is dit echter wel het geval. In de eerste kwalificatieronde van de UEL strijden de achttien bekerwinnaars van de landen zestien t/m 34 op de coëfficiëntenranglijst. De negen winnaars van deze ronde belandden vervolgens in de tweede kwalificatieronde. Hierin doen ook de zes nummers drie van de landen die op plekken zeven t/m twaalf op de ranglijst staan en de nummer vijf van land nummer zes, wat in dit geval Nederland is.

Vervolgens stromen er in de derde kwalificatieronde de twaalf verliezers uit de tweede kwalificatieronde van de Champions League (Champions pad) binnen. Hierin zitten ook de drie bekerwinnaars van de landen op plekken dertien t/m zestien, de acht winnaars van de tweede kwalificatieronde en de drie verliezers van de League Pad uit de UCL.

Na de drie kwalificatierondes gaat de play-offronde van de Europa League van start, om te bepalen welke twaalf teams er mee gaan doen aan de groepsfase van het toernooi. Deze ronde bestaat uit 24 teams, afkomstig uit:

  • Vijf bekerwinnaars uit de landen op plekken acht t/m twaalf
  • Zes winnaars van de derde kwalificatieronde Champions Pad
  • Zeven winnaars van de derde kwalificatieronde League Pad
  • Zes verliezers van de derde kwalificatieronde van de UCL Champions Pad

Deelnemers aan de groepsfase van de Europa League

Nadat alle kwalificatierondes en play-offs achter de rug zijn, gaat de Europa League pas écht van start en kan AZ aan de bak. Zo bestaat de groepsfase niet meer uit diverse groepen van ieder vier deelnemers, maar werkt het in een ranglijst bestaande uit 36 teams:

Winnaar van de Conference League
Zeven bekerwinnaars van de landen op plekken één t/m zeven
Vijf nummers vijf uit de landen één t/m vijf
Twaalf winnaars van de play-offronde
Vijf verliezers van de play-offs in de Champions Pad (UCL)
Vier verliezers van de derde kwalificatieronde van de League Pad (UCL)
Twee verliezers van de play-offs van de League Pad (UCL)

Werking groepsfase Europa League

Iedere deelnemer zal tijdens de loting aan acht tegenstanders worden gekoppeld, op basis van de welbekende vier potten. Tijdens de competitiefase, ookwel de hoofdfase genoemd, zal AZ vier thuiswedstrijden en vier uitwedstrijden spelen tegen acht verschillende tegenstanders. 

De clubs die als nummer één t/m acht eindigen op de ranglijst kwalificeren zich direct voor de knock-outfase van de Europa League. Voor de nummer negen t/m 24 volgen er play-offs in de vorm van een tweeluik, terwijl de overige clubs direct zijn uitgeschakeld. Vervolgens volgt de knock-outfase in de vorm die het toernooi al jaren kent. Op 21 mei 2025 is het San Mamés in Bilbao het strijdtoneel voor de finale van de Europa League.

 

Aanbevolen

Reacties

Aanmelden om te reageren
Ben benieuwd naar de loting, we hebben in elk geval 8 wedstrijden te gaan en we moeten een beetje geluk hebben dat er "mooie" tegenstanders in de 4 thuiswedstrijden vallen. Hetzelfde geldt voor de awaydays natuurlijkl
Is er nog een manier om in de conference League te komen?
Nee, AZ kan volgend seizoen niet in de Conference League terechtkomen. Teams die in de voorrondes instromen, zoals Ajax, kunnen wel nog afzakken naar de Conference League. Maar eenmaal in het hoofdtoernooi is er geen uitweg meer naar een lager toernooi.

PSV en Feyenoord kunnen bijvoorbeeld niet in de Europa League terechtkomen, zoals Feyenoord het afgelopen seizoen. Twente wel, mochten ze onderuit gaan in de 3de of 4de voorronde.