Koopmeiners

Ed van de Pol | ANP

AZ loopt mogelijk miljoenen mis bij transfer Koopmeiners

Leestijd 2 minuten
Van de redactie

Teun Koopmeiners gaat deze zomer een toptransfer maken. Zoveel lijkt duidelijk na een ijzersterk seizoen van de oud-AZ'er. Onder meer Juventus heeft de middenvelder op de korrel, die rond de 60 miljoen euro moet kosten. AZ kan bij een transfer flink profiteren, doordat het in 2021 bij de verkoop aan Atalanta een aanzienlijk doorverkooppercentage bedong. Of de Alkmaarders ook daadwerkelijk miljoenen kunnen bijschrijven deze zomer, moet echter nog blijken.

Bij de mogelijke transfer van Koopmeiners naar Juventus bestaat de kans dat meerdere spelers van Juventus in de deal betrokken worden. Volgens Tuttosport hoopt De Oude Dame immers dat Moise Kean, Dean Huijsen en Samuel Iling-Junior de omgekeerde weg bewandelen, zodat de transfersom lager uitvalt. In dat geval loopt AZ mogelijk ook miljoenen mis, omdat het doorverkooppercentage over een lager bedrag berekend zal worden.  

Dat alles hangt af van de afspraken die zijn gemaakt bij de transfer van Koopmeiners in 2021. Destijds betaalden de Italianen ongeveer 14 miljoen euro en werd afgesproken dat AZ een doorverkooppercentage zou krijgen over de winst bij een vervolgtransfer. Hoe hoog dat percentage exact is, is niet duidelijk. Vermoedelijk gaat het om 10 tot 20 procent over de winst. In het geval van een transfer van 60 miljoen, zou dat neer kunnen komen op een bedrag tussen de 4,6 en 9,2 miljoen euro. 

Het is niet duidelijk wat de afspraken zijn in het scenario dat andere spelers in de transfer betrokken worden. Vermoedelijk wordt dan een waarde toegekend aan de spelers die de omgekeerde weg bewandelen, maar hoe dat proces in zijn werking gaat en wat de gevolgen daarvan zijn, is vooralsnog onzeker. In het ergste geval heeft AZ drie zomers geleden niet met alle boekhoudkundige trucjes van Atalanta rekening gehouden, waardoor het nu mogelijk een aanzienlijk lager bedrag ontvangt. 

Aanbevolen

Reacties

Aanmelden om te reageren
Als ik mijn oude auro inruil voor een nieuwe, dan is mijn nieuwe auto toch ook niet: nieuwe auto min inruilwaarde oude auto = waarde?
Dit had je natuurlijk kunnen weten bij zakendoen met Italiaanse clubs. Als die spelers de omgekeerde weg bewandelen kan je fluiten naar je centen en heb je Koopmeiners voor een lachwekkend bedrag laten gaan. Volgende keer eieren voor je geld kiezen.
Dit voelt genaaid. Als dit gaat gebeuren en ze willen suguwara overnemen dan zou ik als ik huibers was alle miljoenen die ze door de verkoop van koopmeiners mislopen extra erbij optellen alleen voor hun, andere clubs mag hem voor de normale prijs halen