230712114508ep104776

Ed van de Pol - ANP

AZAlerts Scout: Noah Ohio

Leestijd 4 minuten
Van de redactie

Dit artikel is NIET gebaseerd op een gerucht, maar is een gewenste aankoop van één supporter

Omdat het leven van een technisch directeur al druk genoeg is, helpen wij in de rubriek ‘AZAlerts scout’ onze TD een handje. Alle leden van het team van AZAlerts hebben zo hun eigen ideeën over wat de selectie nodig heeft om eindelijk door te stoten naar de felbegeerde top 3. In deze rubriek hoor je dan ook precies welke spelers dit zijn én waarom zij de volgende ster worden in Alkmaar. In dit artikel geeft twitteraar AZAlkie zijn mening over welke speler er volgens hem de overstap moet maken naar AZ, en die speler is Noah Ohio. 

Het is 12 Juli 2023. De voorbereiding op het nieuwe seizoen is in volle gang. AZ is net als veel andere profclubs op trainingskamp in De Lutte, een klein dorpje in Overijssel. AZ speelt die dag een oefenwedstrijd tegen Standard Luik. Standard Luik is een gevallen Belgische topclub die in de afgelopen jaren voorbijgestreefd is door clubs als Royal Antwerp en Union Saint-Gilloise. De verwachtingen over de kwaliteit van de tegenstander zijn daarom niet bijster hoog bij de supporters van AZ.                                                                            

De spelers van AZ lijken deze vorm van onderschatting ook te hebben aangenomen. Binnen een half uur komt AZ namelijk met 1-3 achter tegen de gemotiveerde Belgen. Drie keer is het de Nederlandse spits Noah Ohio die scoort voor Standard Luik. Ohio schiet in de beginfase feilloos een strafschop binnen. Niet veel later zet hij met zijn snelheid en zijn sterke lichaam gemakkelijk Hatzidiakos opzij, waarna hij de bal rustig langs doelman Mathew Ryan schuift. In minuut 29 complementeert Ohio zijn hattrick door met een fabelachtige hakbal Wouter Goes en Mathew Ryan te verschalken. In de tweede helft gaat Ohio naar de kant en keert AZ de wedstrijd om naar 4-3, maar Ohio heeft zijn klasse kunnen tonen.

Noah Ohio begint zijn voetbalcarrière in de jeugdopleiding van Almere city, waar hij al snel te boek staat als een toptalent. Op 12-jarige leeftijd vertrekt de spits met een zowel Nederlandse als Engelse nationaliteit naar Manchester om bij Manchester United en Manchester City te gaan spelen. Na 2 jaar pikt RB Leipzig hem op. In de jeugd van de Duitse talentenfabriek scoort Ohio aan de lopende band en wordt hij vaak geselecteerd voor Engelse jeugdelftallen. Hier leert hij ook zijn boezemvriend Jude Bellingham kennen.

Zijn profcarrière gaat moeizamer van start. Na mislukte verhuurperiodes bij Vitesse en Austria Wien vertrekt Ohio naar Standard Luik, waar hij zijn potentie steeds vaker laat zien met 5 goals en 4 assists in zijn eerste halve seizoen. In deze periode stapt hij ook over naar Jong Oranje waar hij meteen erg op dreef is met Myron van Brederode en Ruben van Bommel om hem heen. In zijn eerste 8 wedstrijden is hij goed voor 5 goals en 2 assists. In de winter wordt Noah Ohio verhuurd Hull City waar hij het alleen met korte invalbeurten moet doen. Toch weet de nog steeds pas 21-jarige spits in 7 invalbeurten 3 doelpunten te maken.

Door zijn explosiviteit en sterke lichaam wordt Noah Ohio vaak met Brian Brobbey vergeleken. Noah Ohio beschikt over de kwaliteit om goed mee te voetballen, maar kan ook makkelijk worden weggestoken in de diepte. In combinatie met zijn rust voor de goal, klinische afrondingsvaardigheden en Nederlandse nationaliteit beschikt hij over een interessant spitsenprofiel om de concurrentiestrijd aan te gaan met Mexx Meerdink en Lequincio Zeefuik. Met zijn leeftijd van 21 jaar heeft hij bovendien nog voldoende groeipotentieel en een dergelijke aankoop zou goed passen binnen het verdienmodel van AZ. AZ staat immers bekend om jonge talenten goedkoop op te halen en later voor veel geld door te verkopen.

Al met al zou Noah Ohio een interessante optie kunnen zijn om Vangelis Pavlidis op te volgen. Hij mist op dit moment nog het gebrek aan ervaring wat veel supporters van AZ graag willen zien, maar zijn specifieke kwaliteiten maken hem een enorm interessante spits die goed in het systeem van AZ zou passen. Bovendien heeft AZ in het verleden met Vincent Janssen, Myron Boadu en Vangelis Pavlidis aangetoond om met jonge spitsen succes te kunnen bereiken. En zeg nou eens eerlijk… Jude Bellingham op de tribune in het AFAS-stadion is toch iets wat we allemaal graag willen zien 😉

Heb jij ook een speler op het oog en wil jij de Alkmaarse scouting deze zomer de helpende hand bieden? Stuur ons ook jouw AZAlerts Scout-artikel op. 

Aanbevolen

Reacties

Aanmelden om te reageren
Ik heb altijd zoveel zin in de transferperiode. Dit soort artikelen zijn echt leuk om te lezen! Ben ieder jaar weer vol met goede hoop dat er een leuk team komt!
Groot talent. Alleen daar hebben we al twee van. ( Vergeet ik Poku, Addai en Sadiq even) Te groot risico voor Europa League voetbal en meedoen bovenin Eredivisie. Lammers en Parrott hebben meer laten zien.
Precies Lammers staat er meteen zodat de talenten erachter rustig kunnen rijpen. Ideale oplossing
Helemaal mee eens,benieuwd wat hij zou moeten kosten
Helemaal mee eens,benieuwd wat hij zou moeten kosten