Feyenoord media

Concurrentieanalyse: Feyenoord wint in eerste topper tegen Twente, tumultueze zeges PSV, Ajax en Utrecht

Leestijd 5 minuten
Jaap

In het laatste weekend voor de interlandperiode liep AZ tegen een nederlaag aan in Sittard. Dat betekent voor de tweede week op rij geen punten voor de ploeg uit Alkmaar. Trainer Maarten Martens zal zijn team snel weer aan het voetballen moeten krijgen, want de concurrentie blijft wél de punten pakken, en de volgende tegenstander in de Eredivisie is een nog foutloos PSV.

Het eerste topaffiche van dit seizoen werd zondagmiddag gespeeld. Feyenoord mocht het in eigen huis opnemen tegen FC Twente. Beide ploegen hebben dit seizoen al punten laten liggen, dus dit was voor de topclubs een goede krachtmeting. De nummers twee en drie van vorig seizoen waren beiden nog niet zeer overtuigend. De eerste grote kans was voor Daan Rots. Na een perfect afgemeten dieptepass van Sam Lammers stond hij oog in oog met Timon Wellenreuther, maar het enige wat de vleugelaanvaller wist te produceren was een matig rollertje naast het doel. De openingstreffer viel uiteindelijk aan de andere kant. Ayase Ueda knikte fraai binnen na de eerste goedlopende aanval van Feyenoord. Deze onverdiende voorsprong werd zelfs nog verdubbeld. De normaal zo zekere Lars Unnerstall leek zondag last te hebben van ‘Kuipvrees’. De keeper kwam al eerder onzeker over, maar nu leverde hij de bal zomaar in bij Ibrahim Osman. De voortzetting van Osman was niet optimaal, maar de bal belandde uiteindelijk voor de voeten van In-Beom Hwang. Hwang plaatste de bal buiten bereik van de blunderende Twente-keeper en maakte zo zijn eerste goal voor Feyenoord. De middenvelder blonk echt uit aan de kant van de Rotterdammers. Twente kwam dankzij Sem Steijn nog terug in de wedstrijd. Een schitterend schot in de kruising van de huidige topscorer zorgde voor spanning in de wedstrijd. Een gelijkmaker bleef echter uit, en zo kon Feyenoord eindelijk weer eens drie punten bijschrijven.

PSV had het erg lastig in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Na tien minuten kwamen de Eindhovenaren al op achterstand door Tobias Lauritsen, die later in de eerste helft het veld moest verlaten door een blessure. PSV had een gelukje nodig om weer op gelijke hoogte te komen. Verschueren veranderde de bal zodanig van richting dat Nick Olij er met geen mogelijkheid meer bij kon. In de eerste helft wist het team van de ontevreden Peter Bosz toch nog op voorsprong te komen door een prachtige treffer van Luuk de Jong. Matteo Dams kreeg al vroeg in de tweede helft een rode kaart voor een tackle op de doorgebroken Camiel Neghli, waarna hij met pijn aan de arm en een rode kaart naar de kant moest. Met tien tegen elf werd de wedstrijd alleen maar leuker en spannender, met genoeg grote kansen voor beide ploegen. In de absolute slotfase leek Sparta nog met een punt naar huis te gaan. Na een fijne dieptepass scoorde Mike Eerdhuijzen de gelijkmaker. De blijdschap bij de Rotterdammers verdween echter als sneeuw voor de zon, doordat de vlag alsnog omhoog ging. De goal werd terecht afgekeurd, en PSV blijft daardoor onaantastbaar in de Eredivisie.

Ajax en FC Groningen wisten ook voor een spannende wedstrijd te zorgen. De Amsterdammers wisten in de eerste helft niet te overtuigen, maar gingen toch met een voorsprong de rust in. ‘Mister 1-0’ Davy Klaassen zorgde zoals wel vaker voor de openingstreffer. Jorg Schreuders maakte voor FC Groningen gelijk, en na een gemiste penalty leek Ajax af te stevenen op een gelijkspel in eigen huis. In een slotoffensief was het uiteindelijk toch Wout Weghorst die het verschil maakte. Met een goal en een assist werd hij, terwijl hij maar tien minuten speelde, toch de man van de wedstrijd. Zelf had hij het achteraf al aan zien komen. ‘De glazen bol van Wout’ was voor Ajax zondag dus goud waard.

FC Utrecht had het thuis enigzins lastig tegen een nog puntloos RKC, dat al vroeg via Cleonise op voorsprong kwam. Een rode kaart voor Aaron Meijers maakte het tegen een ongeslagen Utrecht niet bepaald makkelijker voor de Waalwijkers om de voorsprong te behouden. Nick Viergever kopte zijn ploeg even later op gelijke hoogte door slim voor de keeper uit te komen. De ploeg van Ron Jans had vervolgens duidelijk de overhand en wist op voorsprong te komen. Voor de tweede week op rij draaide Utrecht een achterstand om tot een voorsprong door een prachtige goal van Paxten Aaronson. David Min deed een minuut later zijn oude ploeg pijn en scoorde een nog mooiere goal dan die van Aaronson. FC Utrecht speelde met vertrouwen door de twee wondergoals, maar dit werd gebroken door het veroorzaken van een penalty. Richonell Margaret benutte deze strafschop en zorgde voor een mogelijkheid tot een stunt voor RKC. Toch wist de ploeg niet meer te scoren en blijft het nog steeds op de hatelijke nul staan. Het is nu de derde ploeg ooit in de Eredivisie die in acht wedstrijden geen enkel punt heeft behaald. FC Utrecht blijft ongeslagen.