Sugawara 16:9

Ed van de Pol | ANP

De transferzomer van Huiberts - de rechtsback

Leestijd 2 minuten
Van de redactie

De transferzomer komt er aan en dat betekent werk aan de winkel voor Max Huiberts. Met meerdere spelers die azen op een transfer, wordt het voor de technisch directeur een flinke klus om een - nieuwe - leegloop te voorkomen. Ondertussen moet er doorgeselecteerd worden en zijn ook een aantal gerichte aankopen nodig om volgend seizoen weer dichter tegen de top aan te zitten. We nemen je per positie mee in de afwegingen van Huiberts. Deze keer: de rechtsback. 

Yukinari Sugawara

Sugawara tekende in 2019 bij AZ en speelde sindsdien 170 wedstrijden. De Japanner ontwikkelde zich in die tijd van wisselspeler en gelegenheidsrechtsbuiten, tot sterkhouder rechtsachterin. De traptechniek van Yuki is ongeëvenaard binnen de selectie en ook verdedigend laat hij steeds minder steekjes vallen. Na vijf seizoenen in het eerste elftal is het voor Sugawara zodoende tijd om de volgende stap te zetten in zijn carrière. Waar die toekomst ligt is niet duidelijk. Dat AZ met de Japanner weer een aardig zakcentje gaat binnenslepen, is dat wel. 

Denso Kasius

Kasius kwam afgelopen zomer over van Bologna voor ongeveer 3 miljoen euro. Dat de rechtsback in eerste instantie stand-in van Sugawara zou zijn, was iedereen duidelijk. Het is de bedoeling dat de 21-jarige Kasius volgend jaar het stokje van de Japanner overneemt, maar of hij daar klaar voor is, is maar de vraag. De vleugelverdediger overtuigde nog niet in 22 optredens in het eerste elftal. Hij liet weliswaar af en toe zijn potentie zien, maar wisselvalligheid was vooral troef bij Kasius. 

Gonçalo Esteves

Esteves werd afgelopen winter gehuurd van Sporting CP. Daarbij bedong AZ een optie tot koop die het deze zomer niet zal lichten. De club is niet overtuigd geraakt van de jonge Portugees, die tot één optreden kwam in het eerste elftal. 

Aankoop

Om komend seizoen de rechtsback-positie dubbel te bezetten, is het noodzakelijk dat Huiberts zich op de transfermarkt gaat roeren. De aanwas vanuit de eigen jeugd is beperkt en ook binnen de eigen selectie zijn er naast Kasius geen gegadigden. De schaduwlijstjes zullen klaarliggen. Het is dus afwachten wie Huiberts uit de hoge hoed tovert. 

Aanbevolen

Reacties

Aanmelden om te reageren
168 duels aan eredivisie en KKD ervaring op zijn (sinds gisteren) 23e.
Bart van Rooij van NEC was een aantal jaar geleden best bereid om een overstap te maken naar AZ omdat Jong AZ KKD speelde en NEC op dat moment er ook niet goed voor stond. Op dat moment had je hem misschien al kunnen/moeten halen, maar dan had hij nu die 90 partijtjes in de Eredivisie gemist. Zijn oude en minder talentvolle evenknie aan de andere kant in El Karouani is ook voor zijn eerste seizoen geslaagd bij FC Utrecht. Dus er is geen reden om aan te nemen dat van Rooij als de objectief betere speler niet zou kunnen slagen bij een club als AZ.

Helaas weer een redelijk kleine speler, maar ik denk dat het een meer dan veilige keuze is. Eventueel ook gelijk Proper oppikken nu die jongen van NAC is misgelopen en NEC eventueel de mogelijkheid bieden om een paar spelers bij ons te huren die nu (nog) niet op AZ 1 niveau zitten.
Wel bizar hoe slecht Kasius heeft gespeeld in de minuten die hij mocht maken. Met de dynamische vleugelspelers moeten we backs hebben die leuk mee kunnen doen, kijk maar naar Karlsson+Kerkez. Aankoop doen lijkt noodzakelijk, maar dan wel een speler met pit die wat toevoegt ipv een backupje van een paar ton.
Oliver Sonne (was al eens gelinkt aan AZ)
Paul Joly
Leuke namen maar kunnen ze voetballen(verdedigen)
Gaat er vaak vooral om hoe je als team staat, goede rugdekking geven bijv.
90% van de backs zijn kansloos in een 1 tegen 1.
Ik heb op YouTube gekeken maar ziet er goed uit. Maar ik heb Fred Friday ook op YouTube mogen bewonderen daar werd ik ook enthousiast van😅
Eigenlijk moet je een speler gewoon één seizoen live zien om te kunnen oordelen.
Statistisch gezien ziet Joly er vrij aantrekkelijk uit, ookal is het de ligue 2. We kunnen wel zeggen dat we hoger gewaardeerde spelers willen, maar die komen er waarschijnlijk toch niet.
Die Sonne is nou niet echt een uitblinker in die competitie volgens mij. Ook niet echt een grote ontwikkeling doorgemaakt en had op zijn leeftijd al wat meer partijtjes kunnen spelen.
Die Joly is dan al een stukje interessanter. Heeft ook voor zijn leeftijd relatief weinig wedstrijden gespeeld, maar viel niet uit de toon in die paar potjes in de Ligue 1 en heeft dat opgevolgd door aan te tonen dat hij te goed is voor de Ligue 2. Met de kanttekening dat Auxerre heeft gedomineerd in de ligue 1 , maar anderzijds dan ook dat Auxerre best vaak goede spelers heeft voortgebracht.
Sugawara is onvervangbaar. Ik geloof heilig in statistieken. En als je de statistieken van deze man bekijkt, is dat heel overtuigend. Ik ga deze man in ieder geval ontzettend missen. Vooral zijn corners en vrije trappen.
Lijkt mij niet dat je met Kasius het seizoen in wil gaan. Aanvallend leuk, maar verdedigend zo zwak. Ik verwacht dat er op rechtsback iemand wordt gekocht voor de basis, die het elftal direct versterkt.