Ed van de Pol - ANP

Kijk mee met de laatste vijf edities van AZ – FC Utrecht

Leestijd 4 minuten
Jaap

Zondagavond 20:00 uur staat de kraker tegen FC Utrecht op het programma. De  Domstedelingen zijn tot nog toe ongeslagen in de eredivisie en zullen deze status ook tegen AZ willen behouden. Het affiche van zondag is een strijd tussen de nummer twee en drie van de eredivisie, en belooft dus, net als vele eerdere edities tussen de Alkmaarders en de Domstedelingen, een spektakelstuk te worden. AZ en FC Utrecht stonden al 92 keer eerder tegenover elkaar. In de laatste vijf edities van AZ – FC Utrecht wist AZ maar eenmaal de drie punten in eigen huis te houden.

In de 34ste speelronde van vorig seizoen was het voor AZ nog mogelijk om de derde positie in de eredivisie te behalen. Wel was het afhankelijk van FC Twente en moest het zelf winnen van FC Utrecht. Mees de wit was goed voor de vroege 1-0 waarna Ruben van Bommel direct na de aftrap op magistrale wijze de 2-0 over de keeper heen tikte. De 3-0 kwam van het hoofd van Vangelis Pavlidis door een prachtige voorzet van Yukinari Sugawara. Na een 3-0 voorsprong in de eerste helft gingen de ogen dus naar de wedstrijd tussen FC Twente en PEC Zwolle. Ook na het eerste tegendoelpunt in de tweede helft leek het toch een zorgeloze middag te gaan worden. Pas bij de rode kaart van Dani de Wit werd duidelijk dat de ploeg van Martens FC Utrecht niet zo gemakkelijk over de knie ging leggen. Na blijvende dreiging van de kant van Utrecht vielen er nog twee goals en eindigde de wedstrijd in een 3-3 gelijkspel. FC Twente wist zelf wel te winnen en dus had AZ niks meer aan een overwinning gehad.

In de KNVB Beker nam AZ het twee seizoenen geleden ook thuis op tegen FC Utrecht. In een wedstrijd waar AZ beter voor de dag kwam opende Nick Viergever na een uur de score. De oud-AZ-verdediger gaf van verre afstand de bal voor, waarna de bal prachtig in de rechterbovenhoek verdween. In de laatste minuten van de wedstrijd kregen de Alkmaarders een veelbesproken penalty. De kans werd niet benut door Jesper Karlsson, maar even later zorgde hij met een prachtige volley toch voor de late gelijkmaker. Verlenging moest uiteindelijk voor de beslissing zorgen. Na twee minuten onderweg te zijn in de verlenging was het al raak voor FC Utrecht. AZ wist er niet in te slagen om de score nog om te draaien en werd uitgeschakeld in de beker.

Een historische wedstrijd die de meeste AZ-supporters zal zijn bijgebleven is de 5-5 in eigen huis tegen Utrecht. In een prachtig doelpuntrijk duel waren tien treffers niet genoeg om voor een beslissing te zorgen. Een hattrick van Vangelis Pavlidis werd weggevaagd door een hattrick van de andere griekse doelpuntenmaker, Anastasios Douvikas.  Deze wedstrijd had eigenlijk meer verdiend dan een karig puntje voor beide ploegen. Kenmerkend voor de partij was het matige verdedigende werk en het aanvallende voetbal van beide teams.  Achteraf bleef een verbaasde Pascal Jansen tevens gefrustreerd achter door het grote aantal tegentreffers. Deze samenvatting is echt een aanrader om nog even na te kunnen genieten van deze kraker.

In het enige gewonnen affiche van deze laatste vijf edities was een bijzonder effectief AZ met 5-1 te sterk voor FC Utrecht. De uitblinkers, Dani de Wit (2 doelpunten) en Jesper Karlsson (1 doelpunt, 2 assists), zorgden voor een zorgeloze wedstrijd. Quinten Timber maakte in de laatste minuut van de wedstrijd nog een doelpunt en wist hiermee de schade iets te beperken.

Met een mooie goal zorgde Sander van de Streek er in deze wedstrijd voor dat de drie punten meegingen naar Utrecht. AZ wist in de thuiswedstrijd niet tot scoren te komen. FC Utrecht was een stuk feller en wist AZ opzij te zetten.