ep240113ep14861

Ed van de Pol | ANP

Voorbeschouwing: AZ wil jacht op FC Twente openen

Leestijd 3 minuten
Van de redactie

Na het behalen van het Europese ticket vorige week in Nijmegen, kan AZ zich in de slotfase van het seizoen stiekem nog richten op deelname aan de Champions League. Met nog drie wedstrijden te gaan bedraagt het gat ten opzichte van nummer drie FC Twente vijf punten en laat dat nu net de tegenstander van zondag zijn. 

Eerder dit seizoen leek AZ al een belangrijke slag te slaan op bezoek in Enschede. Na vier minuten opende Jens Odgaard namelijk al de score. Door twee doelpunten van Manfred Ugalde won de thuisploeg uiteindelijk alsnog met 2-1, wat uiteindelijk zelfs de laatste competitiewedstrijd onder het bewind van Pascal Jansen betekende. De oud-trainer moest na de nipte uitschakeling van Quick Boys (3-3, na strafschoppen) op 17 januari zijn spullen pakken.

Na een nederlaag bij Ajax (2-1), herpakte Twente zich afgelopen weekend weer met een overwinning op Almere City (3-1). Terwijl de Tukkers in eigen huis al veertig punten wist te pakken, staat de teller bij uitwedstrijden op 23 punten. Voor AZ lijkt de stijgende lijn weer te zijn ingezet. De twee laatste wedstrijden werden gewonnen en het goede gevoel lijkt helemaal terug bij de Alkmaarders. Vorig seizoen eindigde het bezoek van Twente aan het AFAS Stadion nog in een 1-1-gelijkspel, mede dankzij - ook toen - een doelpunt van Odgaard. Resultaten uit het verleden bieden hoop voor AZ, dat in de Eredivisie twintig thuiswedstrijden van FC Twente won. Twaalf keer waren de Tukkers het sterkst en elf keer eindigde het in een gelijkspel. Wint Twente zondag wel, dan is het verzekerd van de derde plek en houdt AZ definitief voor zich.

AZ moet zondag met name oppassen voor Ricky van Wolfswinkel en Sem Steijn, die dit seizoen respectievelijk veertien en dertien keer trefzeker waren in de competitie. De meeste assists kwamen van Daan Rots, wiens teller op negen staat. Voor Myron Boadu lonkt er een emotioneel weerzien in Alkmaar. De spits, die afgelopen winter op huurbasis naar Twente vertrok, brak door vanuit de AZ-jeugd en maakte 88 keer zijn opwachting in de hoofdmacht. Hierin was hij goed voor 38 doelpunten en 18 assists, voordat hij in de zomer van 2021 voor zeventien miljoen euro naar AS Monaco vertrok. Daar wist Boadu nooit door te breken,  die afgelopen wintern zijn heil zocht in Enschede.

Bij Twente ontbreekt Michel Vlap zondag mogelijk door pijntjes op de training, terwijl Joshua Brenet door een schorsing van zijn club dit seizoen niet meer in actie komt. AZ zal het nog moeten doen zonder de geblesseerde Jordy Clasie, Mayckel Lahdo, Lequincio Zeefuik, Bruno Martins Indi en Dave Kwakman.

 

 

Aanbevolen

Reacties

Nog geen reacties

Aanmelden om te reageren