huiberts

AZ dekt begrotingstekort over 2023/24 met uitgaande transfers

Leestijd 2 minuten
Van de redactie

Uit recente cijfers van Football Benchmark blijkt dat AZ vorig seizoen een flinke uitdaging had op financieel gebied. De Alkmaarders gaven meer uit dan dat het via operationele inkomsten binnenkreeg, maar wisten dit te dekken via uitgaande transfers en de inkomsten van Europees voetbal.

De totale operationele inkomsten van AZ voor het seizoen 2023/24 bedroegen 43,3 miljoen euro, waarvan een aanzienlijk deel afkomstig was van commerciële activiteiten, namelijk 23,5 miljoen. Inkomsten rond wedstrijddagen gaven de club 11,5 miljoen euro, terwijl de uitzendrechten zo’n 8,3 miljoen bijdroegen.

Aan de uitgavenkant lagen de totale operationele kosten op 56 miljoen euro. Dit werd voornamelijk gedreven door personeelskosten van 32,6 miljoen, wat blijkt uit de investering in het spelers- en technische personeel van de club. De overige operationele kosten, die onder andere zaken zoals faciliteiten en marketing dekken, kwamen uit op 23,5 miljoen euro.

Ondanks de winst na belasting, was het resultaat vóór transfers negatief met een verlies van 12,7 miljoen euro. Een behoorlijk begrotingstekort voor de Alkmaarders. Dit wijst op de hoge structurele kosten van de club, die moeilijk te dekken zijn zonder de opbrengsten van transfers of externe investeringen. Ondanks de operationele verliezen voor transfers, wist AZ een winst na belasting van 12,6 miljoen euro te behalen.

Aanbevolen

Reacties

Aanmelden om te reageren
Dit artikel is inhoudelijk onjuist. Ten eerste omdat AZ helemaal geen flinke uitdaging had op financieel gebied. Transfers in de zomerperiode van 2023 en na 30 juni telde mee in het resultaat van boekjaar 2023/2024. Dus nog voordat de transfermarkt eindigde wist AZ al dat er vorig jaar winst zou worden gemaakt (ook de reden dat Pavlidis, Sugawara en Goudmijn zijn uitgesteld en over huidig boekjaar een plus wordt verwacht).

Daarnaast moeten we eens af van het idee dat we de jaarlijks terugkerende transferinkomsten niet meenemen als operationele inkomsten. AZ is een opleidingsclubs. Waarom nemen we de kosten van de jeugdopleiding wel mee als operationele kosten maar de periodieke opbrengsten die hieruit voortvloeien niet? Dat is heel vreemd. Operationele kosten zijn kosten die een onderneming maakt om de dagelijkse activiteiten uit te voeren. Dus alle jeugdcoaches en trainers inclusief. Als dat na jaren eindelijk gaat renderen dan tellen we de inkomsten niet mee. Waarom?
Klinkt het allemaal niet spannender dan het werkelijk is. De transfer inkomsten uit verkoop van uitgaande spelers zijn al binnengehaald van te voren en de verwachtte Europese inkomsten worden niet begroot van te voren begroot, dus die zijn ook al bekend tijdens de beslissing om grotere transfers voor aankopen te doen.
Ben blij dat AZ voorzichtig omgaat met de financiƫn . Ook als we een seizoen Europees voetbal mislopen, is dat natuurlijk jammer, ook voor de ontwikkeling van spelers , de centen en de sportieve uitdaging , maar door de investeringen in de jeugdopleiding en gezond transferbeleid zal AZ niet zomaar omvallen.
Zo is het maar net.
Clubs als NAC, Vitesse, FC Groningen en FC Twente zijn qua stadion en achterban gelijk aan AZ . Daar is het ook wel eens gruwelijk misgegaan.
Het is echt geen vanzelfsprekendheid dat AZ de laatste twintig jaar 18x Europees voetbal gehaald heeft.
Dit is de reden dat het onmogelijk is om met dit hele team te groeien en volgend seizoen met hetzelfde team de top 3 aan te vallen. We moeten dus voor ongeveer 15 miljoen euro spelers verkopen de komende zomerse transferwindow. Dat worden op dit moment minimaal 4 spelers om dit bedrag te behalen.
Zeker waar. Echter is er een buffer opgebouwd om wellicht een keer belangrijke spelers te houden. Stel dat je aankomende zomer het verlies neemt en met een enorm sterke ploeg het volgende seizoen in gaat, zou je kunnen hopen op CL voetbal. Pak je 30 mil mee en heb je het gat voor twee jaar gedicht.

Fundering ligt, nu nog bouwen
Ik hoop het, maar het is geen zekerheid dat je volgend seizoen wel gaat presteren. En kunnen we het ook aan om niemand te verkopen als we ook geen Europese inkomsten hebben?
Met een gat van 12 miljoen kan je het wel aan. Of je het wilt is een tweede.
Dit is al jaren zo, is niets nieuws. Behalve misschien voor de wat oppervlakkige AZ-fans die op social media roepen om versterkingen als ze weer eens lezen dat Pavlidis of Karlsson voor veel centen zijn verkocht. Misschien dat er nu wat meer begrip is voor het beleid om jeugdspelers de kans te geven zich te ontwikkelen.
Waarom geen tv-geld van de Conference League?
AZ begroot Europese inkomsten niet. Dit zien zij als incidentele inkomsten.
De structurele inkomsten zijn flink lager dan de structurele uitgaven. Zelfs met Europees voetbal is er zoals uit het artikel blijkt een fors miljoenentekort. Kan me niet voorstellen dat het niet mee wordt begroot. Kun je nagaan wat er gebeurd als je je een keer niet plaatst voor Europees voetbal. Het tekort wordt alleen maar groter dan. Werk aan de winkel dus dit seizoen.
Als je je een keer niet plaatst (of niet door de voorrondes komt) zul je het ergens anders vandaan moeten halen. Bezuinigen of verkopen bijvoorbeeld.

De kans dat AZ zich niet weet te plaatsen voor een Europees hoofdtoernooi is natuurlijk wel geslonken sinds de Eredivisie zes tickets mag verdelen. Dat heeft dus extra ruimte geboden voor financiƫle risico's