screenshot-20240630-210708-x

Brøndby media

AZAlerts scout: Mathias Kvistgaarden

Leestijd 5 minuten
Van de redactie

Dit artikel is NIET gebaseerd op een gerucht, maar is een gewenste aankoop van één supporter

Omdat het leven van een technisch directeur al druk genoeg is, helpen wij in de rubriek ‘AZAlerts scout’ onze TD een handje. Alle leden van het team van AZAlerts hebben zo hun eigen ideeën over wat de selectie nodig heeft om eindelijk door te stoten naar de felbegeerde top 3. In deze rubriek hoor je dan ook precies welke spelers dit zijn én waarom zij de volgende ster worden in Alkmaar. In dit artikel geeft Liam, ook wel bekend als de Zuivel Duivel, zijn mening over welke speler er volgens hem de overstap moet maken naar AZ, en die speler is Mathias Kvistgaard. 

Wie een compilatie van Mathias Kvistgaarden bekijkt zal naast doelpunten uit alle hoeken en standen, ook zijn slimme positionering en de bijbehorende snoekduiken om ballen het net in te koppen opmerken. Wie dan nog even blijft kijken zal soms ook nog een acrobatische sprong ter viering van het doelpunt te zien krijgen. Het zijn opvallende capriolen voor een speler die met 1,73m toch aan de kleine kant is voor een spits en daarbij ook nog eens vrij potig oogt. 


Naast zijn kopvaardigheid moet de Deen het hebben van zijn wendbaarheid. Een kenmerk dat vaker naar voren komt is zijn, voor Deense begrippen, stevige versnelling en passeerbeweging. Zo zien we in de wedstrijd tegen Kopenhagen van 1 april een kaats in de opbouw, waarna Kvistgaarden zich over de gehele flank verplaatst en het sprintduel van twee verdedigers van Kopenhagen weet te winnen alvorens te scoren. Zowel de diepgang als het meevoetballen zijn elementen waar AZ naar op zoek is. Waarbij de kanttekening geplaatst moet worden dat de verdedigers in de Deense competitie toch over het algemeen van een lager niveau zullen zijn dan in de Eredivisie. De verdedigers van Kopenhagen zijn echter, voor Deense begrippen, dan wel weer van topniveau. Daarnaast is het ook zo dat Kvistgaarden in een twee spitsen systeem speelt bij Brøndby IF een fenomeen dat eerder problematisch gebleken is bij het proberen in te passen van landgenoot Jens Odgaard bij AZ.

In zijn voordeel spreekt dat het spel van Kvistgaarden een stuk dynamischer lijkt te zijn dan dat van Odgaard waardoor een rol op de flankpositie bij AZ niet uitgesloten is. Daarnaast zakt hij in het twee spitsen systeem van Brøndby regelmatig terug op een wijze die kenmerkend is geweest voor Pavlidis bij AZ. Een experiment op de flank of op 10 is er een dat zowel club als landcoach aangedurfd hebben in het verleden met Kvistgaarden.

Even terug naar diezelfde wedstrijd tegen Kopenhagen, daar zien we zo rond de 73e minuut een ander element dat het spel van Kvistgaarden lijkt te kenmerken: doorjagen en niet opgeven. Eerst zet hij zijn eigen kans op, om na balverlies toch met vallen en opstaan zo door te blijven gaan tot hij bijna tot een tweede kans komt. Wederom een element in zijn spel dat te vergelijken is met onze huidige spits. Wat de Deen vooral gemeenschappelijk blijkt te hebben met huidig AZ spits Vangelis Pavlidis is dat het allemaal net wat logger oogt dan het is. Kvistgaarden is dan ook een stukje steviger gebouwd dan veel van zijn tegenspelers. Ook al oogt het log, de Deen blijft maar gaan en ook al is hij aan de kleine kant, hij blijft toch voor die kopkansen gaan door slim positie te kiezen en zijn lichaam op de juiste manier in te zetten. Wanneer we wat dieper zijn geschiedenis in duiken zien we dat Kvistgaarden alle bovenbouw jeugdelftallen van Denemarken heeft doorlopen en zien we dat hij op zijn 22e zo’n 88 wedstrijden in het eerste van Brøndby IF heeft doorlopen waarin hij 24 keer doelpunten en 12 assists heeft mogen noteren.

Voor Kvistgaarden zit er geen ervaring bij van andere clubs, maar wel een beetje Europese ervaring. De jonge Deen speelt al zijn hele noemenswaardige jeugdcarrière bij Brøndby IF, waaronder een goeie 45 duels in de onder 19 waar hij 31 doelpunten wist te noteren. Alhoewel hij zijn debuut allang opzak had, begon de echte opwaartse ontwikkeling van Kvistgaarden in de kampioensronde van het seizoen 22/23. Om die reden bevindt de Deen zich nog wat onder de radar. Hoewel zijn cijfers op het eerste oog niet gelijk overtuigen is de Deen is dan ook pas net as los aan het komen, overigens op een vergelijkbare wijze als voormalig AZ’er Jesper Karlsson toen deze werd opgepikt door AZ. Het prijskaartje dat mogelijk om de nek hangt van Kvistgaarden zou volgens transfermarkt rond de 5 miljoen liggen. Zeker gezien het feit dat Brøndby IF nog Yuito Suzuki heeft rondlopen kan het zomaar zijn dat Max Huiberts de Deense club met een een bod van 4 tot 7 miljoen kan verleiden tot een transfer.

Een bedrag dat AZ inmiddels bereid zal zijn om te betalen voor een speler van dit kaliber. Daar komt nog bij dat zaakwaarnemer Elite Consulting na zijn avonturen met Anders Dreyer inmiddels wel weet dat een rustigere opbouw van een loopbaan gunstiger kan uitpakken dan snel voor het grote geld te gaan. Juist het feit dat Kvistgaarden pas net in de schaduw van zijn collega’s los begint te komen maakt hem voor AZ dan ook op dit moment extra interessant. 

 

Heb jij ook een speler op het oog en wil jij de Alkmaarse scouting deze zomer de helpende hand bieden? Stuur ons ook jouw AZAlerts Scout-artikel op. 

Aanbevolen

Reacties

Aanmelden om te reageren
Met drie van deze kaliber aankopen zou AZ best eens kunnen verassen.
We zullen zien na het EK.
Deze kerel heeft dezelfde mentaliteit als weghorst, hij blijft door jagen en is vrij agressief in het druk zetten, daarmee past hij ook bij het manier van spelen bij onze club