Ed van de Pol - ANP

Concurrentieanalyse: Feyenoord mist creativiteit tegen NEC, rest van top-5 wint met benodigde moeite

Leestijd 4 minuten
Van de redactie

De eerste nederlaag voor AZ is een feit. Gebrek aan effectiviteit en een overvloed aan pech waren hoofdzaken voor het verlies tegen FC Utrecht zondagavond. De ploeg van de jarige Ron Jans klimt dus over AZ heen. Geen punten betekent ook profiteren voor de andere concurrenten. Wat heeft de rest van de top-5 dit weekend op het veld laten zien?

PSV wist opnieuw te winnen in een ‘Brabants onderonsje’ tegen Willem II. De promovendus wist het de Eindhovenaren de eerste helft nog knap lastig te maken en hield de brilstand op het bord. Kyan Vaesen was overduidelijk de gevaarlijkste man aan de kant van de Tilburgers, maar kon zijn spel niet bekronen met een doelpunt. Ricardo Pepi kon in het begin van de tweede helft toch de ban breken. Een fijne voorzet uit een vrije trap van Joey Veerman maakte dat Pepi zo kon binnenknikken. Goed breedleggen van Rick Karsdorp binnen het strafschopgebied zorgde voor een nieuwe kans voor Pepi, van dichtbij maakte de tweede spits van PSV ook de tweede goal voor de bezoekers. Willem II kon achteraf gematigd tevreden zijn na het karige verlies tegen de regerend landskamioen. Na de eigen wedstrijd zullen de Eindhovenaren met genoegen de zaterdagavond hebben afgesloten door een remise in Nijmegen. Feyenoord, de enige uitdager van het vorige seizoen, is namelijk al op elf (!) punten verschil gezet. Weliswaar hebben zij nog een wedstrijd tegen Ajax in te halen.

Feyenoord wist al voor de vierde keer dit nog jonge seizoen niet te winnen, terwijl de tegenstand nog niet van een hoog niveau is geweest. Na een goede start van de wedstrijd voor de Rotterdammers in Nijmegen zorgde Sontje Hansen na het aftroeven van Thomas Beelen voor de openingstreffer. De verdediger werd veel te simpel opzijgezet, Hansen kon doorlopen en linksonder in de hoek binnenschuiven. De ploeg van Priske leek duidelijk aangeslagen na de 1-0 en de Nijmegenaren bleven tijdens het begin van de tweede helft aandringen op een verdubbeling van de score. Het gemis van Calvin Stengs was duidelijk aan de kant van Feyenoord, aanvallend was het namelijk matig en niet dreigend genoeg. Toch zorgde een slotoffensief van de uitploeg nog voor de gelijkmaker. Robin Roefs kon een bal niet op de juiste manier verwerken en zo was het simpel binnentikken voor de aanwinst Jordan Lotomba. In de absolute slotfase scheelde het niet veel of NEC had nog een overwinning uit het vuur gesleept. Koki Ogawa kopte uit een hoekschop van dichtbij op de buitenkant van de paal. Meer kopzorgen dan een vierde gelijkspel bleven trainer Priske dus gespaard. Het is duidelijk dat Feyenoord het nog absoluut niet op de rit heeft en toch staat er een zeer pittig programma voor de deur. Woensdag vervolgt het Europees avontuur zich in Spanje tegen de verrassing van de Primera División, Girona. Ook in de Eredivisie valt de tegenstand niet mee, de volgende tegenstanders in oktober zijn als volgt; FC Twente (Thuis), Go Ahead (Uit), FC Utrecht (Uit) en Ajax (Thuis). Na de Amsterdammers ontvangt Feyenoord ook AZ in dezelfde week. Kortom er is heel veel werk aan de winkel voor de club uit Rotterdam.

FC Twente en Ajax behaalden beiden met moeite een driepunter op de zondagmiddag. De uitwedstrijd voor de Amsterdammers bij een nog puntloos RKC Waalwijk had een simpele overwinning moeten wezen. Toch had de ploeg van Farioli de nodige moeite met de Waalwijkers. Pas een kwartier voor tijd zorgde Bertrand Traoré voor de openingstreffer. Ditzelfde gold voor de Tukkers, die NAC Breda op visite kregen. Ook in Enschede zat de wedstrijd de eerste 75 minuten muurvast tot er een penalty versierd werd. Deze werd onberispelijk binnengeschoten door de captain van FC Twente, Ricky van Wolfswinkel.  De bezoekers kwamen er niet meer aan te pas en zo bleef het bij 1-0. Ajax kwam nog wel met een slotakkoord van Mika Godts. Het won 2-0, wat zorgde voor de eerste uitzege van dit eredivisieseizoen.