Clasie

Ed van de Pol | ANP

Haalt AZ een concurrent voor Clasie? - de transferzomer van Huiberts

Leestijd 2 minuten
Van de redactie

De transferzomer komt er aan en dat betekent werk aan de winkel voor Max Huiberts. Met meerdere spelers die azen op een transfer, wordt het voor de technisch directeur een flinke klus om een - nieuwe - leegloop te voorkomen. Ondertussen moet er doorgeselecteerd worden en zijn ook een aantal gerichte aankopen nodig om volgend seizoen weer dichter tegen de top aan te zitten. We nemen je per positie mee in de afwegingen van Huiberts. Deze keer: de controlerende middenvelder.

Jordy Clasie
Het is haast niet voor te stellen dat Clasie na zijn komst twee jaar lang op de bank zat in Alkmaar. Al die tijd moest hij het afleggen tegen de concurrentie. Sinds de Haarlemmer in het elftal gekomen is, is hij daar echter niet meer uit weg te denken. Clasie is de bepalende man en weet het elftal op sleeptouw te nemen. Mits fit speelt hij zodoende altijd. Helaas is de middenvelder op zijn retour en kwakkelt hij geregeld met blessures. Desondanks is Clasie volgend seizoen de beoogde basisspeler. De oud-international heeft meermaals aangegeven zijn carrière in Alkmaar af te willen sluiten en zal niet vertrekken. 

Peer Koopmeiners
Waar Clasie het bij zijn komst naar Alkmaar aflegde tegen Teun Koopmeiners, mag Peer Koopmeiners nu juist de concurrentiestrijd met Clasie aangaan. De 24-jarige Koopmeiners wacht nog altijd op zijn doorbraak in Alkmaar en lijkt daar komend seizoen een laatste kans voor te krijgen. Met een goed seizoen bij Almere City in de benen heeft de Alkmaarse clubleiding het vertrouwen dat Koopmeiners komend seizoen het niveau haalt dat AZ nastreeft.

Lewis Schouten
Waar Koopmeiners inmiddels een hoop Eredivisie-minuten gemaakt heeft, ontbreekt het daar juist aan voor Schouten. Het is tijd voor de 20-jarige middenvelder om ervaring op te doen, zodat hij eventueel na volgend seizoen om een plek bij het eerste mag strijden. Het ligt zodoende voor de hand dat Schouten deze zomer verhuurd wordt aan een Eredivisie-club.

Aanbevolen

Reacties

Aanmelden om te reageren
Clasie is eigenlijk de enige van wie ik niet enthousiast wordt bij de gedachte dat hij daar volgend jaar speelt. Hopelijk maakt Koopmeiners snel de familiecirkel rond en speelt hij Clasie de basis uit. Clasie kan leuk voetballen, maar is ook een fysiek achilleshiel en het tempo zit er steeds minder in. Was het ook niet zo dat alle wedstrijden zonder hem vorig jaar werden gewonnen?
Ook Kwakman en Mastoras kunnen op deze positie spelen en ik wil ze eigenlijk ook wel graag eens een kans zien krijgen. Lewis speelt al best een poos vooral achterin bij Jong AZ.
Ik verwacht eigenlijk dat gedurende het seizoen Clasie wordt vervangen door Peer. En als het niet door Peer is dan wel door schouten/mastoras of dat er geschoven gaat worden met belic/Kwakman of zelfs Mijnans. Op deze positie is dus absoluut geen aankoop nodig. Het geld kan beter worden uitgegeven aan andere posities.
Statistieken of niet. Ik zag dit seizoen Clasie het spel vaak vertragen. Zijn hoge betrouwbaarheid in passen komt door zijn voorzichtig handelen.. Altijd eerst de bal aannemen, dan controleren en daarna doorspelen. In het verleden passte hij in eenen. Peer beheerst dat laatste nu iets meer lijkt het. Ik weet niet of dat ook in de statistieken tot uiting komt. Almere is een goede leerschool geweest, maar er zal waarschijnlijk toch nog de voorkeur aan Clasie worden gegeven, vanwege de zekerheid.
Ik zag het helemaal zitten in Schouten en dacht dat hij eerder zou doorbreken dan een aantal andere YL jongens die meer in de picture stonden zoals de aanvallers. Uit een analyse van speelminuten van dat seizoen bleek ook dat Kwakman en Schouten stilletjes ontzettend veel minuten gemaakt hadden. Afgelopen seizoen heeft men echter ontzettend gegoocheld met Schouten en dat heeft naar mijn opvatting niet goed uitgepakt.

Een beetje hetzelfde verhaal wat dat betreft als Owuso-Oduro alleen is er bij Rome natuurlijk niets met zijn positie gedaan. Dus wellicht meer te vergelijken met het moment dat Fedde de Jong en Thijs Oosting opeens als linksback moesten opdraven terwijl dat aanvallende middenvelders waren. Bij Lewis Schouten is het dan dat hij centraal achterin geprobeerd is en dat heeft denk ik zijn ontwikkeling even (hopelijk niet blijvend) geknakt.
Ondanks dat maar weinig mensen er zo over denken zie ik in Peer Koopmeiners meer een vervanger voor Belic. Als je zijn verdedigende statistieken bekijkt dan lijkt Peer meer op een spelverdelende variant van Belic. heeft op zijn minst het dubbele als niet 3x zoveel duels aangegaan en gewonnen als Clasie, heeft helaas net als Belic ook behoorlijk wat kaarten gepakt, maar heeft ook behoorlijk wat assists.

Was Peer niet eigendom geweest van AZ dan had menig analist hem genoemd als een potentiële aankoop gegeven zijn assists.
Op 6 en 8 heb je een duo nodig die met elkaar een balans brengen tussen verdedigen en de bal vooruit brengen. Of iemand de positie van Belic of Clasie moet invullen is m.i. een non-discussie. Het duo Koopmeiners-Belic zou best het optimale duo kunnen zijn.
Eens dat ook dit goed mogelijk zou kunnen zijn. Alleen heeft AZ altijd de voorkeur gehad voor een creatievere speler naast een loper. Nu heb je eigenlijk twee brekers de een wat creatiever dan de ander. Of... en daar hopen veel mensen op... AZ vangt het nu eindelijk op met een creatievere 10. Dan kan het best op deze wijze.
Als Clasie tot de winter helemaal fit blijft hou je Koopmeiners achter de hand en mocht dat niet zo zijn moet je in de winter zeker een concurrent halen op deze positie. Verder zal Belic komend seizoen 15-20 heerlijke goudgele kaartjes pakken dus speeltijd zal deze vervanger/Koopmeiners hoe dan ook krijgen.