header-merijn-zeeman.webp

AZ Media - Merijn Zeeman

Wie is Merijn Zeeman, de nieuwe algemeen directeur van AZ

Leestijd 4 minuten
Van de redactie

Na een periode van 10 jaar met Robert Eenhoorn aan het roer, krijgt AZ een nieuwe algemeen directeur. De 45-jarige Merijn Zeeman, momenteel sportief directeur bij wielerploeg Visma | Lease a Bike, staat vanaf december aan het hoofd van de organisatie van onze club. Maar wie is Zeeman eigenlijk, waar komt hij vandaan en wat maakt hem een geschikte algemeen directeur voor AZ?

De geboren en getogen Alkmaarder zet als semiprofessionele wielrenner zijn eerste stappen in de sportwereld. Na een carrière in de luwte wordt hij op 29-jarige leeftijd ploegleider bij Skil-Shimano, waar hij meteen opvalt met zijn innovatieve aanpak. Zo introduceert hij zowel een sportpsycholoog als een voedingsspecialist bij de relatief bescheiden wielerploeg. In 2016 vervolgt Zeeman zijn loopbaan als sportief directeur bij het geplaagde Jumbo-Visma – tegenwoordig Visma|Lease a Bike -, waar hij er opnieuw in slaagt om alle verwachtingen te overtreffen.

De successen volgen al snel: in 2019 wint Jumbo-Visma, onder leiding van Zeeman, met de Vuelta de eerste grote ronde. In de jaren daarna leidt Zeeman zijn ploeg naar de overwinning in de Champions League van de wielerwereld: de Tour de France. Jumbo-Visma mag zich vanaf dat moment de beste wielerploeg ter wereld noemen, met de geboren Alkmaarder als architect.

Toch kiest de gevierde Zeeman voor een sprong in het diepe door de overstap naar de voetballerij te maken: "Ik geloof dat het goed is voor ieders ontwikkeling om na verloop van tijd op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen en prikkels. Daarom was dit voor mij het moment om in een nieuwe wereld te stappen waar ik alles nog te leren en te bewijzen heb," aldus Zeeman op de clubwebsite.


Debutant in het voetbal
Net als zijn voorgangers Gerbrands en Eenhoorn heeft Zeeman geen noemenswaardige ervaring in de voetballerij. Het is natuurlijk maar zeer de vraag in hoeverre we ervaring in de voetballerij of een carrière als profvoetballer als een vereiste moeten zien voor een directiefunctie. De wielerspecialist ziet het zelf in ieder geval niet als struikelpunt. “Van voetbal weet ik niet zoveel, maar het is topsport en daar is een topsport organisatie voor nodig.”

Maar is het wel zo makkelijk? Er zijn immers sterke verschillen tussen de wielerwereld en de voetballerij. Zo zijn de teams aan de top van de wielerwereld veel vergankelijker, als je een goede sponsor aan boord weet te krijgen liggen de kansen meteen voor het oprapen. Het voetbal is daarentegen veel conservatiever, wie de top wil bestormen zal hoog moeten springen.


Buiten de gebaande paden
Die uitdaging ziet de Alkmaarder wel zitten, “slimmer zijn dan je tegenstander om op die manier, zonder ultieme financiële middelen, in de top mee te draaien spreekt mij heel erg aan”. Zo denkt ook René Neelissen, voorzitter van de raad van commissarissen,“AZ heeft nooit geschroomd om mensen van buiten de voetballerij aan te trekken die een eigen, sterke visie hebben op het functioneren van een topsportorganisatie. Merijn past daar perfect in. We hebben goede gesprekken gevoerd met elkaar en we zijn ervan overtuigd dat AZ en Merijn een perfecte combinatie zijn. We verwachten dat hij moeiteloos de cultuur en manier van werken bij AZ eigen gaat maken. Met zijn innovatieve en moderne programma’s waarmee hij in de wielerwereld heeft gewerkt, gaat Merijn specifieke kwaliteiten toevoegen aan AZ. Bovendien weet hij als directeur wat winnen is en wat ervoor nodig is om een succesvolle organisatie te formeren. Hij staat bekend als een directeur die innovatief en buiten de gebaande paden durft te denken en daarnaar durft te handelen.”

Al met al kunnen we de aanstelling van Zeeman een intelligente gok noemen, het is immers maar zeer de vraag in hoeverre de voetballerij bij de wielerfanaat past. Dat is ook meteen de enige kanttekening die we bij zijn aanstelling kunnen plaatsen. Zeeman is een gevierd figuur in de sportwereld, past perfect bij ambities en idealen van de club en van handelen met voorkennis of belangenverstrengeling is geen sprake.

Merijn Zeeman treedt per 1 december in dienst als algemeen directeur. De afzwaaiende Robert Eenhoorn stopt formeel per 1 juli, maar zal vervolgens tot eind december drie dagen per week actief blijven om de organisatie te ondersteunen en een goede overdracht te faciliteren.

 

 

Poll

Maak een keuze om je stem uit te brengen

Ik heb veel vertrouwen in Merijn Zeeman als algemeen directeur van AZ.

Aanbevolen

Reacties

Nog geen reacties

Aanmelden om te reageren