gk24040828248

Gerrit van Keulen - Ed van de Pol | ANP

De transferzomer van Huiberts - de keeper

Leestijd 3 minuten
Van de redactie

De transferzomer komt er aan en dat betekent werk aan de winkel voor Max Huiberts. Met meerdere spelers die azen op een transfer, wordt het voor de technisch directeur een flinke klus om een - nieuwe - leegloop te voorkomen. Ondertussen moet er doorgeselecteerd worden en zijn ook een aantal gerichte aankopen nodig om volgend seizoen weer dichter tegen de top aan te zitten. We nemen je per positie mee in de afwegingen van Huiberts met deze week: de keeper. 

Mathew Ryan
Met Mathew Ryan stond er de afgelopen anderhalfjaar een zeer ervaren sluitpost onder de Alkmaarse lat. Ryan was meermaals belangrijk bij cruciale penaltyreeksen en was bovendien nauwelijks op fouten te betrappen. Desalniettemin is het contract van de ervaren goalie nog altijd niet verlengd. Er ligt inmiddels een aanbieding op tafel, maar of Ryan zelf oren heeft naar een langer verblijf is niet duidelijk. Meerdere clubs, waaronder Celtic en clubs uit de MLS, houden de situatie rondom de doelman nauwlettend in de gaten. 

Rome Jayden Owusu-Oduro
Afgelopen januari mocht Rome Jayden Owusu-Oduro al even van het 'echte' werk proeven. De jeugdexponent kreeg de voorkeur boven Hobie Verhulst tijdens de afwezigheid van Ryan, die destijds deelnam aan de Azië Cup. Owusu-Oduro lijkt zo ook de grootse kanshebber om eerste doelman van de Alkmaarders te worden wanneer Ryan vertrekt. Al is niet zeker of AZ in dat geval nog een - interne dan wel externe - concurrent voor hem op het oog heeft. Bij een langer verblijf van Ryan ligt een verhuurperiode voor Owusu-Oduro voor de hand. 

Sem Westerveld
Sem Westerveld stond onlangs, na bijna een jaar aan blessureleed, weer onder de lat bij de beloften van AZ in de gewonnen wedstrijd tegen FC Emmen (3-2). Lange tijd stond 'de zoon van' in de boeken als groot talent, maar inmiddels is het de vraag op hoeveel speeltijd hij mag rekenen. Eventueel is een verhuurperiode naar een club waar Westerveld minuten kan maken de juiste keuze voor zowel AZ als de 21-jarige doelman.

Hobie Verhulst
Al jaren is Hobie Verhulst de trouwe tweede doelman van AZ. Vorige zomer wist Verhulst nog een basisplek te veroveren, maar zo'n zelfde scenario ligt ditmaal niet voor de hand. In de minuten die Verhulst maakte, overtuigde de doelman slechts zelden. Een plek als tweede doelman is daarom het hoogst haalbare voor Verhulst. 

Aankoop

Een nieuwe doelman aantrekken zal niet prioriteit zijn van Huiberts in de komende transferzomer. Zeker niet als Ryan zijn verblijf in Alkmaar zou verlengen. Alleen in het geval dat een buitenkansje zich voordoet, en Ryan vertrekt, trekt AZ komende zomer een nieuwe doelman aan. De transfervrije Etienne Vaessen (voorheen RKC Waalwijk) zou hiervoor een gegadigde zijn.

Aanbevolen

Reacties

Aanmelden om te reageren
Bij Jong AZ valt het de laatste maanden écht wel wat tegen met Rome. Hij zal nog stappen moeten zetten en daar is niets mis mee. Nick Olij is het perfecte voorbeeld dat een keeper echt nog wel wat jaren groei door kan maken om vervolgens op een meer dan acceptabel niveau te zitten. Als AZ een duidelijk ontwikkelingsplan voor Rome uitstippelt dan kan hij daar niet ontvreden mee zijn, maar hij moet het wel zelf gaan laten zien.
Een andere omgeving dan AZ kan daar dus wonderen voor doen.

Fortuna Sittard is op zoek naar een doelman, dat is voor Rome de perfecte plek om te groeien. Daar zal hij genoeg te doen krijgen. Ik denk ook dat Fortuna niet hun hand zou omdraaien voor het huren van Rome, misschien zullen ze dan wel de mogelijkheid willen hebben om hem bij succes (maar nog geen daverend succes) langer te huren dan één seizoen. Zodat zij ook niet met lege handen zitten daarna.

Wellenreuther zou een acceptabele oplossing zijn. Hoewel je Vaessen het lieft weet te behouden, maar je zou ook nog net als bij Ryan naar een ervaren transfervrije keeper met enige naam kunnen kijken: Pavlenka(Werder/Tsjechië), Vaclik(Albacete/Tsjechië en AZ had eerder interesse), Casteels(Wolfsburg/België), Smeichel(Anderlecht/Denemarken), en Rodak(Fulham/Slowakije).
Ryan nr 1, en als deze zijn heil elders zoekt moet Max schakelen naar plan B. ( Wellenreuter, Olij of Schendelaar)
Owuso n paar jaar verhuren bij middenmoot eredivisie, eerst ervaring opdoen, heeft mij niet overtuigd bij jong AZ
Toevoeging….. tijd voor n echte keeperstrainer, N vAart kan echt niet meer , als je n hoger niveau nastreeft. Er zijn genoeg externers met n schat aan ervaring, daar kunnen onze keepers van leren
Celtic heeft geen eerste keeper voor volgend seizoen. Daarnaast biedt de MLS een veel beter salaris dan AZ. Als deze clubs concreet worden is Matthew denk ik lastig te behouden.
In de MLS hangt het enorm af van wat voor contract je krijgt. De salarisgegevens van spelers zijn overigens openbaar. De kans is klein dat Ryan een DP(designated player) zou worden in de MLS. Dat blijft bewaard voor de échte grote namen.
Nog een jaartje Ryan en dan Oduro de kans geven!
De eerste belangrijke operatie voor Max deze zomer is het langer vastleggen van Dani.