240620160118-ep46107

Ed van de Pol | ANP

Haalt AZ met Maikuma de nieuwe Sugawara in huis?

Leestijd 5 minuten
Van de redactie

Met het aantrekken van Japanse rechtsback Seiya Maikuma (26) speelt Huiberts in op het waarschijnlijk naderende vertrek van cultheld en assistkoning Yukinari Sugawara. De publiekslieveling heeft de laatste vijf seizoenen de AZ-fans regelmatig verwend met prachtige voorzetten en slimme passjes. Doordat er nu een nieuwe Japanse rechtsback is, verwachten veel mensen dat er eenzelfde soort speler is aangetrokken. Maar is dat ook echt zo? Wij hebben de data voor je op een rijtje gezet, zodat jij als AZ-fan een eerste indruk krijgt van onze nieuwe Japanse rechtsback.

Wie is Seiya Maikuma?
Maikuma staat in Japan bekend om zijn goede passing en verzorgde opbouw van het spel. Hoewel hij speelt bij een middenmoter in de J1 League, Cerezo Osaka, heeft hij zich de laatste jaren ontzettend goed ontwikkeld. Sterker nog, door zijn indrukwekkende loopvermogen en fijne passing te combineren met solide defensieve acties, krijgt hij regelmatig de voorkeur boven Sugawara in het nationale elftal.

De Japanner kan gerust een laatbloeier worden genoemd. In 2021 speelde hij nog in de tweede divisie van Japan. Twee jaar later werd hij uitgeroepen tot beste rechtsback van de J1-League en maakte hij in datzelfde jaar ook zijn debuut in het nationale elftal. Een hele ervaren speler is de Japanner dan ook niet. Na slechts 74 wedstrijden in de eerste divisie van Japan houdt Maikuma het voor gezien en gaat hij zijn geluk beproeven in het rood-wit van AZ.

De overeenkomsten met Sugawara
Als wordt ingezoomd op de data van Maikuma, dan springen er direct gelijkenissen uit waar de AZ-fans blij van worden. Als het namelijk gaat om progressieve passes, dan verstuurt de nieuwe rechtsback zo’n 9.64 passes vooruit per negentig minuten. Dit is meer dan de 8.25 van Sugawara en zelfs drie keer zoveel als de 2.96 van linksback David Möller Wolfe. Ook scoren beide Japanse rechtsbacks ongeveer hetzelfde op het percentage succesvolle dribbels en dribbels per 90 minuten.

Als het gaat om het verzorgen van de opbouw, dan ontlopen beide spelers elkaar nauwelijks. Maikuma verzorgde bij zijn vorige team voor een groot deel de opbouw. Met zijn 82.92 balcontacten per 90 minuten kunnen we zien dat hij een cruciale speler is in de opbouw. Net zoals Sugawara met 79.8 al het geval bij AZ is. 

Hier moet wel een kleine kanttekening bij worden geplaatst. Namelijk dat Maikuma een lagere passnauwkeurigheid heeft dan Sugawara (78% vs. 84%), terwijl hij ook minder voorzetten en lange passes verstuurt. 

Ook positioneel gezien zijn er overeenkomsten te vinden tussen beide Japanners. Wie hierbeneden naar de heatmap van beide spelers kijkt, ziet dat zij veel overeenkomsten vertonen. Vooral aan de zogeheten binnenkant van het veld zijn beide backs opvallend veel te vinden voor een back. Sugawara fungeerde bij AZ (onder Jansen) vaak als extra verdedigende middenvelder. Dit lijkt onze nieuwe rechtsback ook te doen bij zijn vorige club.

fotmob-maikuma-vs-sugawara
Heatmap FotMob Seiya Maikuma VS Yukinari Sugawara

De verschillen
Toch zijn er ook meteen grote verschillen zichtbaar. Waar Sugawara zijn heatmap nog felrood kleurt diep op de helft van de tegenstander, is dit bij Maikuma minder het geval. Dit is niet alleen af te zien in de heatmap, maar ook direct meetbaar in het aantal goals en assists die beide spelers hebben.

In het huidige seizoen, dat momenteel halverwege is in Japan, heeft Maikuma slechts één assist gegeven, en geen één keer gescoord in vijftien wedstrijden. Dat is een groot verschil met Sugawara, die zeven assists en vier doelpunten maakte in dertig wedstrijden. Als we verder kijken naar andere aanvallende data, dan zien we dat Sugawara veel hoger scoort in grote kansen creëeren: zestien tegenover slechts drie van Maikuma.

Sugawara geeft ook aanzienlijk meer lange ballen (3.4 vs 2.2) en aantal voorzetten per 90 minuten (1.8 vs 0.3) dan Maikuma. Dit is een verschil dat niet onderschat mag worden, omdat het veel zegt over wat voor type speler onze nieuwe aanwinst is.

Is het dan alleen een aanvallend mindere versie van Sugawara? De data zegt gelukkig van niet. Hoewel het in overweging genomen moet worden dat deze gegevens uit de J1 League in Japan komen, lijkt Maikuma defensief sterker te zijn dan zijn voorganger. Een aspect van het spel van Sugawara waar hij regelmatig kritiek op heeft ontvangen.

Toch haalt AZ geen ijzersterke verdediger in huis. De verdediger scoort, hoewel beter dan Sugawara, niet bovengemiddeld op defensief vlak in Japan. Maikuma wint bijvoorbeeld zo’n 47% van zijn luchtduels en 54,5% van zijn grondduels. Dit in een land waar de gemiddelde lengte van een man slechts 1,72 centimeter is. Eén van de grootste uitdagingen van de Japanner in Nederland zal dan ook het fysieke geweld zijn.

fotmob-maikuma-vs-sugawara-defensief
Defensieve stats FotMob Seiya Maikuma VS Yukinari Sugawara

Conclusie
Met Maikuma haalt AZ geen speler in huis die vaak in de laatste fase van het veld komt om een overtal te creëren of de beslissende pass te geven. Echter zijn de defensieve data van de nieuwe rechtsback beter dan die van Sugawara. Ook moet opgemerkt worden dat onze nieuwe rechtsback ontzettend veel pre-assists geeft en uitblinkt bij een middenmotor in Japan.

Zo lijkt Max Huiberts voor te sorteren op een koppeltje dat ingezet kan worden per situatie. De snelle en explosieve, maar defensief kwetsbare, Denzo Kasius kan spelen tegen tegenstanders die zich ingraven. Wanneer we aantreden tegen sterkere tegenstanders, lijkt de solide Maikuma makkelijker onder de druk vandaan te spelen en verdedigend meer zijn mannetje te staan.<

Hoe dan ook, trainer Maarten Martens heeft er een nieuw stukje van de puzzel bij die hij kan gaan leggen voor komend seizoen. Met beide opties op rechtsback kan de oefenmeester de opbouw én het aanvalsspel laten variëren en aanpassen op de tegenstanders. Een wapen dat hij met open armen zal verwelkomen. 

 

Aanbevolen

Reacties

Aanmelden om te reageren
Prima aankoop alleen vind het wel bijzonder dat huiberts is gegaan voor een defensieve back terwijl az normaal speelt met een aanvallende back