220116p106992

Ed van de Pol - ANP

AZAlerts Scout: Zian Flemming

Leestijd 4 minuten
Jeroen

Dit artikel is NIET gebaseerd op een gerucht, maar is een gewenste aankoop van één van de leden van het AZAlerts-team


Omdat het leven van een technisch directeur al druk genoeg is, helpen wij in de rubriek ‘AZAlerts scout’ onze TD een handje. Alle leden van het team van AZAlerts hebben zo hun eigen ideeën over wat de selectie nodig heeft om eindelijk door te stoten naar de felbegeerde top 3. In deze rubriek hoor je dan ook precies welke spelers dit zijn én waarom zij de volgende ster worden in Alkmaar. In dit artikel geeft Jeroen zijn mening over welke speler er volgens hem de overstap moet maken naar AZ, en die speler is Zian Flemming.

 

Het voetbal is op veel manieren te analyseren en te bestuderen. We kunnen oneindig over tactiek neuzelen en pasnauwkeurigheid cijfers aanhalen, of het voor de verandering eens hebben over van die prachtig vage termen zoals voetbalintelligentie of grinta. Maar waar het uiteindelijk natuurlijk allemaal om draait is het maken van doelpunten, en laat dat nou net het grote probleem worden van AZ het aankomende seizoen. 


Met het vertrek van topschutter Vangelis Pavlidis en professioneel verzamelaar van frommelgoals Dani de Wit verliezen we immers 45 doelpunten. Een vergelijkbaar aantal verloren doelpunten dat zes jaar geleden gepaard ging met het zomerse vertrek van Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh. Destijds zorgde het vertrek van dat gouden duo voor de nodige problemen, met de uitschakeling tegen Kairat Almaty als bedorven kers op de -toch al niet zo lekkere- taart. 


Moeten we die vacature van 45 doelpunten wel toevertrouwen aan de onervarenheid van Mexx Meerdink, Lequincio Zeefuik of welke Scandinavische voetballer dan ook. Of is het verstandiger om te investeren in een speler die weliswaar wat ouder is, maar wel bewezen heeft een doelpuntenmachine te zijn in de Eredivisie? 


In die laatste categorie valt Zian Flemming, doelpuntenmaker van beroep en momenteel speler van Championship club Millwall FC. We kennen de 25-jarige Amsterdammer nog van zijn tijd bij (jong) Ajax, PEC Zwolle, NEC Nijmegen en natuurlijk Fortuna Sittard. Met name bij Fortuna was Flemming behoorlijk op dreef, de Amsterdammer wist met 38 doelpunt contributies, waarvan 27 goals, de Limburgers twee seizoenen op rij te behouden voor de Eredivisie. 


Flemming beschikt over een uitstekend afstandsschot en is bovendien niet te beroerd om dat bij tijd tot wijle te etaleren. De aanvallende middenvelder, die ook als spits uit de voeten kan, schiet werkelijk vanuit alle hoeken en standen op doel. Daarnaast is Flemming, in de geest van Dani de Wit, niet te beroerd om ook defensief zijn steentje bij te dragen. 

 

Engelse jaren 

Die kwaliteiten leverden hem twee jaar geleden een transfer naar de andere kant van het Kanaal op. Bij Millwall ging Flemming aanvankelijk rustig door met scoren, met 15 doelpunten had de Nederlandse publiekslieveling een groot aandeel in het bereiken van de play-offs voor promotie naar de Premier League. 


Na zijn succesvolle eerste jaar in Engeland kon de Amsterdammer schermen met de nodige interesse uit de Premier League. Tot een transfer kwam het echter niet, waarna Flemming tijdens zijn tweede jaar in Oost-Londen iets minder productief was. Millwall kwam het afgelopen seizoen niet in de buurt van promotie en eindigde in de grijze middenmoot. Flemming wist alsnog negen keer het net te vinden en mag zich daarmee clubtopscorer noemen. 

 

Lucratieve positie 

Voor AZ zijn de spelers met de nummers 9 en 10 niet alleen belangrijk op het veld maar ook wat de transferwaarde betreft. Elke Alkmaarse nummer 9, op Bjørn Johnsen na, is in potentie tevens een financiële klapper. Het zijn voor de club de meest lucratieve posities op het veld, het ligt dus in de lijn der verwachtingen dat AZ juist voor deze plekken talentvolle spelers zoekt.


In dat licht is Flemming niet de meest logische transferoptie, al beschikt de Nederlander met zijn 25 jaar nog altijd over de nodige restwaarde. Daarnaast is Flemming naast een garantie voor doelpunten ook multifunctioneel inzetbaar in de aanval, en zou dus zowel kunnen concurreren als samenwerken met een talentvolle centrumspits. 


De aanvallende middenvelder annex spits heeft een marktwaarde van 4,2 miljoen op het welbekende Transfermarkt.nl, en ligt nog tot medio 2025 (met een optie voor nog een jaar) vast bij Millwall. Dus wat denken we ervan: Is dit een klassiek voorbeeld van bord-op-schoot-scouting of is Flemming inderdaad de speler die AZ deze zomer nodig heeft?

 

Aanbevolen

Reacties

Aanmelden om te reageren
Championship is een prima leerschool voor spelers, maar als Flemming werkelijk 4 miljoen moet kosten dan zou ik even een deurtje verderop kijken. Geef de spelers die AZ nu heeft het voordeel van de twijfel. Dus Meerdink en Zeefuik .
Waarom zou je de AliExpress-versie van Dani de Wit kopen als je ook het origineel kunt behouden?
Ik zou graag willen weten uit welke plaats Flemming oorspronkelijk komt. Ik kon dit nergens vinden in de tekst.
Bedankt! Dit was na het artikel namelijk geheel onduidelijk.
Ze hebben veel overeenkomsten, ik denk dat Flemming wel iets beter is onder de streep, maar qua spel erg vergelijkbaar. Niet doen, want meer spelers als Mijnans moet je niet willen hebben lopen (pun intended)
Flemming is veel aanvallender ingesteld dan Mijnans, en scoort over het algemeen ruim 2x zoveel doelpunten. Er zijn overeenkomsten, maar ook minstens net zoveel verschillen. Die in mijn optiek in het voordeel van Flemming uitvallen.
Als dit het niveau van scouten is kan je het beter niet doen.
Denk dat je de verkeerde flemming op het oog hebt 🤷‍♂️🎤
Terechte zorgen over de verloren doelpunten, moeten we opvangen met transfers. Flemming wel interessante optie
Zian Flemming zie ik graag naar AZ komen. Denk alleen dat zijn salaris een obstakel is.
Als premier league clubs mee gaan bieden wel, maar millwall zal toch geen fortuin betalen