00-ep47247

Ed van de Pol - ANP

AZ in Epe: Wanneer gaat Martens knopen doorhakken?

Leestijd 3 minuten
Jeroen

Met Seiya Maikuma die langzaam uit de schaduw van de afzwaaiende Sugawara kruipt, Enoch Mastoras die zich steeds meer laat gelden en openstaande vacatures voor verschillende aanvallende posities is AZ neergestreken in Epe. Alhoewel de voorbereiding een daverende start kende met twee overtuigende oefenzeges op AEK Athene (6-0) en FC Nordsjaelland (6-1) is er nog genoeg werk aan de winkel voor de ploeg van Maarten Martens.  

Anders dan tijdens de drie voorbereidingen onder Pascal Jansen hoeft Martens deze zomer geen rekening te houden met Europese verplichtingen. Het is natuurlijk maar de vraag in hoeverre dat een voordeel is, vroege piekmomenten kunnen essentieel zijn voor de teambuilding. Zo slaagde het vernieuwde PSV van Peter Bosz er tijdens de voorbereiding in om zowel door de Champions League voorrondes te geraken als beslag te leggen op de Johan Cruijff-schaal.  

Een lange voorbereiding biedt ook voordelen, zo kunnen verfijnde tactische processen goed gedijen. Door per oefenwedstrijd nieuwe accenten toe te voegen, kan een trainer in alle rust bouwen aan een elftal. Met die wetenschap in het achterhoofd is Martens driftig aan het sleutelen aan het druk zetten. De intentie is er altijd wel geweest, maar niemand heeft de Alkmaarders ooit een pressing machine genoemd. Daar hoopt de Belg verandering in te brengen, vooralsnog met Lequincio Zeefuik in de punt van de aanval. 

Kilometers maken 

De jonge spits heeft de loodzware taak om Vangelis Pavlidis te doen vergeten in de voorbereiding. Een vervanger van buitenaf laat immers nog op zich wachten, terwijl Mexx Meerdink nog herstellende is van een blessure. Hoog druk zetten zonder kilometervreter Dani de Wit lijkt een zware opgave, al heeft Sven Mijnans eerder al bewezen ook op dat gebied niet onder te doen voor de kersverse Bundesliga-speler. De eerste resultaten worden langzaam zichtbaar, AZ scoorde deze voorbereiding al verschillende keren na de bal hoog op het veld veroverd te hebben. 

Zoals gebruikelijk tijdens een voorbereiding is Martens vooralsnog nog bezig met extensief rouleren, van een vaste basisopstelling is nog geen sprake. Op beide back- en vleugelposities is immers nog een actieve concurrentiestrijd gaande. Maar toch, lange voorbereiding of niet, die piekmomenten laten niet eeuwig op zich wachten. Ruim een maand voor de start van de Eredivisie en twee maanden voor de eerste groepswedstrijd in de Europa League is de puzzel nog niet gelegd.  

Weerbaarheid

Die Europese wedstrijden liegen er niet om, juist in de grote wedstrijden liet AZ het vorige seizoen afweten. Aan Martens de taak een ploeg te smeden die jeugdige onbezonnenheid kan combineren met weerbaarheid en competitiviteit.

De komende twee weken treedt AZ achtereenvolgens aan tegen Excelsior, KV Kortrijk en Aris Thessaloniki. Daarna wachten met Atalanta Bergamo, Le Havre en Stoke City op papier drie stevigere tegenstanders. Martens zal zijn puzzel, inclusief nieuwe stukjes, grotendeels gelegd willen hebben in aanloop naar die laatste fase van de voorbereiding. 

 

Aanbevolen

Reacties

Aanmelden om te reageren
Volgens mij is het vooral wachten op nieuwe aankopen. Waar blijven ze?
AZ was wel een pressingmachine onder Slot.
Het is makkelijk roepen om goede aankopen. Maar wie dan? Ik zie niemand beduidend beter zijn in de categorie tot drie à vier mio. En duurder is voor AZ niet te betalen.
Niet te betalen? We hebben genoeg geld op de bank inmiddels.
Zo werkt het niet. Spelers die buiten het budget vallen, hebben doorgaans andere looneisen. Dat trekt het salarishuis scheef. AZ werkt met een begroting van ongeveer 30 mio. Het is onverantwoord om dan 20% hiervan te investeren in één speler.

Het geld op de bank is ook om de tekorten van de aankomende jaren te dichten. Met Suguwara en Pavlidis zijn de laatste cash cows vertrokken. Op DIT moment staan er geen nieuwe spelers klaar die in de toekomst voor veel geld de deur uitgaan. AZ heeft de transferinkomsten nodig om het jaarlijks tekort (tussen 5 en 10 mio) te dichten. Als er in de toekomst geen grote klappers te verwachten zijn, dan zal de club op eigen vermogen moeten interen.
Oefenwedstrijden gooien een beetje zand in de ogen. Huidige selectie gaat geen potten breken europees of zelfs in de ed
We hebben juist een hele goede jeugd, maar dan moet je nu wel afscheid nemen van BMI, iedereen ziet dat hij het niet meer bij kan benen. Zet Dekker en Penetra centraal!
Ondertussen moeten dr wel goede aankopen gaan komen. De selectie van nu is erg matig en erg op de jeugd gebaseerd waarmee je geen potten gaat breken.