gxdpkofx0aanspx

Ed van de Pol - ANP

AZ op Rapport: Uitzinnige gezichten en goede beoordelingen na overtuigende overwinning op Heerenveen

Leestijd 4 minuten
Van de redactie

AZ heeft geschiedenis geschreven met een spectaculaire 9-1 overwinning op Heerenveen, de grootste overwinning ooit in het 57-jarige bestaan van de club. Voor coach Martens moet het een genot zijn geweest om te zien hoe vrijwel alle spelers positief opvielen. In dit artikel lees je hoe wij de verschillende AZ'ers beoordelen.

Owusu-Oduro – 7,5
Zijn reeks van drie wedstrijden zonder tegendoelpunten kwam vandaag ten einde. Toch had RJOO weinig meer kunnen doen. In de eerste helft was hij persoonlijk verantwoordelijk voor het voorkomen van een tweede doelpunt van Heerenveen. Verder viel hij vooral op door zijn meevoetballende kwaliteiten en uitstekende doeltrappen, die Parrott en Sadiq meerdere keren wisten te bereiken.

Moller Wolfe – 7,5
De Noor kende een wisselvallige start van het seizoen, maar speelde sterk voor zijn land afgelopen week. Die vorm wist hij door te trekken tegen Heerenveen. De linksback maakte een frisse indruk en speelde goed mee in de combinaties met Van Bommel en Clasie. Hoewel zijn passing niet altijd even zuiver was, had hij zijn directe tegenstander wel stevig in zijn greep.

Alexandre Penetra – 8,0
Ondanks de terugkeer van Maxim Dekker in de wedstrijdselectie, blijft Martens vertrouwen hebben in Penetra. Dat betaalde de Portugees volledig terug. Zowel aan de bal als verdedigend was hij uiterst solide.

Wouter Goes – 7,5
Waarschijnlijk de meest geprezen speler van dit AZ. De jonge verdediger toonde opnieuw waarom hij zo hoog wordt aangeschreven. Zijn passing en tackles waren gedurfd, en samen met Penetra sloot hij het centrum uitstekend af. In de eerste helft had Goes wel wat moeite met zijn passing, wat hem net een lager cijfer oplevert dan zijn partner.

Seiya Maikuma – 7,5
Maikuma werd verrassend niet opgeroepen voor de nationale ploeg, maar dat leek hem vanavond weinig te deren. Hij begon wederom overtuigend. De enige smet op zijn wedstrijd was dat hij Brouwer liet lopen bij het tegendoelpunt. Zijn appèl voor buitenspel/hands mocht helaas niet baten.

Peer Koopmeiners – 8,0
Koopmeiners krijgt vooralsnog de voorkeur boven Kristijan Belic. Vandaag bewees de middenvelder waarom. Samen met Clasie vormde hij de basis voor veel van de doelpunten.

Jordy Clasie – 8,0
Clasie krijgt niets dan lof. Zijn passes waren keer op keer raak. Met een onderschepping en een assist voorafgaand aan een van de doelpunten van Parrott droeg hij direct bij aan het succes.

Sven Mijnans – 8,5
Mijnans stond aan de basis van het eerste doelpunt en bleef de hele wedstrijd op hoog niveau spelen. Met veel onderscheppingen en het goed opvangen van de bal op eigen helft maakte hij een geweldige indruk.

Ruben van Bommel – 6,5
Misschien wel de enige speler die vandaag minder positief opviel. Van Bommel was gretig op zoek naar een doelpunt, maar slaagde er niet in om zijn vele kansen te benutten. Zijn gretigheid sloeg soms om in egoïsme, wat AZ mogelijk een of twee extra doelpunten heeft gekost. Desondanks speelde hij vooral in de eerste helft fris en was hij betrokken in het spel op de linkerflank samen met Moller Wolfe.

Troy Parrott – 10,0
Een 10 uitdelen aan een speler is zeldzaam in de voetballerij, maar na vier doelpunten kan het niet anders. Na zijn eerste treffer barstte de ketchupfles open. Met vier doelpunten staat Parrott nu gedeeld bovenaan de topscorerslijst van de Eredivisie.

Ibrahim Sadiq – 9,0
De afgelopen weken maakte Sadiq een wisselvallige indruk, met veel balverlies en een gebrek aan voetbalintelligentie. Vanavond liet hij echter zien wat zijn instinctieve speelstijl kan opleveren. Hij passeerde zijn tegenstanders keer op keer en droeg met een doelpunt en twee assists direct bij aan het voetbalspektakel.

Spelers die minder dan 30 minuten op het veld hebben gestaan ontvangen geen beoordeling