Ed van de Pol | ANP

AZ SLOOPT HEERENVEEN

Leestijd 3 minuten
Remi

AZ heeft zaterdagavond in een absolute galavoorstelling gewonnen van sc Heerenveen. Zeker in de tweede helft waren de Alkmaarders veel te sterk voor de bezoekers, die van het kastje naar de muur werden getikt. Grote man aan de kant van de thuisploeg was Troy Parrott, die viermaal trefzeker was. Ook Sven Mijnans, Ibrahim Sadiq, Mexx Meerdink, Kristijan Belic en Zico Buurmeester waren trefzeker: 9-1. Het betekende een recordzege voor AZ.

Maarten Martens koos voor dezelfde elf namen als tegen RKC Waalwijk en FC Groningen. Kristijan Belic, die 46 minuten speelde (en debuteerde) voor Servië in de interlandperiode, begon dus andermaal op de bank.

AZ begon voortvarend aan het duel. Het was Ibrahim Sadiq die al vroeg de kans kreeg om de score te openen, maar hij schoot in het zijnet. Nog geen minuut deed Mijnans wat de Ghanees naliet. David Møller Wolfe vond de aanvallende middenvelder die vervolgens knap wegdraaide en tegendraads raakschoot.

De bezoekers lieten het er niet bij zitten en zochten ook gelijk de aanval. Dat resulteerde in een vermakelijke eerste helft met kansen over en weer. AZ wist de score niet te verdubbelen en gaf zo de bezoekers de mogelijkheid op gelijke hoogte te komen. Dat deden de Friezen via Luuk Brouwers die vrij in kon koppen uit een vrije trap. Het betekende de eerste tegengoal voor AZ dit seizoen.

Erg van slag was de ploeg van Martens vervolgens niet. Nog geen vijf minuten later was de voorsprong alweer hersteld. Sadiq werd op het randje van buitenspel weggestuurd en had een vrije doortocht naar het doel. Met Parrott bij zich was het vervolgens een koud kunstje om de 2-1 binnen te schuiven.

Heerenveen kreeg in het restant van de eerste helft nog een aantal mogelijkheden om de score weer gelijk te trekken. De lat en goed keeperswerk van Rome-Jayden Owusu-Oduro wisten dat te voorkomen.

In de tweede helft stond er geen rem meer op AZ en Parrott in het bijzonder. In elf minuten tijd was de Ier driemaal trefzeker. Op aangeven van respectievelijk Sadiq, Jordy Clasie en Wouter Goes maakte de spits geen fout. Het werd zo 'de grote Troy Parrott-show'.

Onder leiding van Parrott swingde AZ, dat zeker in het eerste kwartier na rust de bezoekers van het kastje naar de muur tikte. Heerenveen wist aanvallend niets meer in de melk te brokkelen en was daardoor vooral gebaat bij het beperken van de schade. Dat lukte allesbehalve. Sadiq, Mexx Meerdink, Kristijan Belic en Zico Buurmeester voerden de score verder op.

Heel Alkmaar schreeuwde vervolgens om de tiende treffer. Ondanks het uitblijven hiervan boekte AZ een recordzege. Nog nooit wist het een tegenstander met zulke grote cijfers te verslaan.