230420182052ep108681-verbeterd-nr-1

Ed van de Pol - ANP

Gemeente Alkmaar en AZ om tafel voor ontwikkeling stadionterrein

Leestijd 2 minuten
Van de redactie

De gemeente Alkmaar en AZ zijn tot een afsprakenbrief gekomen voor het verrijken van het stadiongebied met 'diverse functies en aantrekkelijke voorzieningen'. De twee partijen hopen door middel van een haalbaarheidsonderzoek in 2025 tot concrete plannen te komen. 

''Door het gebied rond het AZ-stadion te ontwikkelen, krijgt het een aantrekkelijkere uitstraling die nog mooier aansluit op bedrijventerrein Boekelermeer en op onze binnenstad. Het is daarom goed dat we de mogelijkheden samen gaan onderzoeken. Het AFAS Stadion geeft Alkmaar dat typisch Alkmaars entree en daarop moet de omgeving aansluiten. De samenwerking met AZ is heel erg goed en we zetten daarin graag samen de volgende stap.''  Zo verklaart Wethouder Christiaan Peetoom van de gemeente Alkmaar. 

Omloop

De verbetering van de omloop om het stadion is nog altijd in volle gang, het huidige plan met de stadionomloop staat in principe los van deze ontwikkeling. Al ligt het in de lijn der verwachtingen dat een verdere verbetering van de omloop in de loop van 2025 op tafel zal komen te liggen. 

Ook algemeen directeur Robert Eenhoorn reageert op de plannen. ''Bij AZ blijven we continu op zoek naar mogelijkheden voor ontwikkeling en verbetering binnen alle aspecten van de club. In dit geval gaat dat dus op voor de gebiedsontwikkeling rondom het stadion in Alkmaar. Een plek waar, mits we de opties zorgvuldig uitdiepen, wellicht nog veel meer uit te halen valt. Daar gaan we de komende tijd mee aan de slag. De samenwerking met de gemeente Alkmaar is zeer constructief en we willen samen verkennen waar we het gebied voor de supporters van AZ en Alkmaar als geheel verder kunnen verbeteren.'' 

Dat er ''meer uit het stadiongebied te halen valt'' zal voor weinig mensen een verrassing zijn. Al zorgen de beperkte bereikbaarheid, de geïsoleerde locatie en de afwezigheid van bedrijvigheid niet voor een ideale situatie. 

Op welke manier zou jij het stadiongebied verbeteren? Laat het weten in de reacties!

Aanbevolen

Reacties

Aanmelden om te reageren
Meer bomen, meer groen ben ik voor, maar bij wie komt het onderhoud. Gemeente Alkmaar, AZ of gedeeld? Verder ben ik als apostel een voorstander van een kapelletje waar AZ liefhebbers een moment naar toe kunnen om met hun gedachten bij AZ spelers, bestuurders, supporters etc stil te staan die ons zijn voor gegaan.
Een kapelletje waar men een kaarsje kan aan steken of een bloemetje kan neer leggen.
Dat is niet zo gek. FC Twente heeft een gedenkveld.
Dat is een goede vraag, bij dit haalbaarheidsonderzoek speelt de gemeente een grotere rol dan enkel en alleen het verlenen van een vergunning. Dat zou er op wijzen dat de gemeente ook financieel een steentje zal bijdragen. Al zou ik niet durven zeggen wie de eigenaar is van het 'stadiongebied'.

Gedenkplek is mooi idee. Stoeptegels met de namen van oud-spelers en supporters die ons ontvallen zijn lijkt mij ook mooi
Stoeptegels waar men op kan staan of lopen vind ik altijd iets oneerbiedigs hebben
Dat kan ik begrijpen. Maar het gaat vooral om het idee, is natuurlijk ook in de vorm van een muur o.i.d. te verwezenlijken.
Fanshop,sportshop, horeca.
Een soort AZ village waar men ook op niet-wedstrijddagen geld uit kan geven. Het terrein te gelde maken is toch heel belangrijk.
Wie goed tussen de regels door leest, zoekt AZ naar nieuwe inkomsten bronnen en dat is niet nieuw. Dat kunnen commerciële ruimtes zijn maar wellicht ook andere vastgoedontwikkeling.
Een loopbrug naar het stadion lijkt mij niet realtistisch, gelet op het kostenplaatje. Al zou het wel een fantastische verbetering zijn, de opgave is immers om stad en stadion te verbinden. In een ideale situatie zou men ook buiten wedstrijden om het stadiongebied bezoeken.

paar opties:
- Meer groen en zitgelegenheden om het stadion heen, bijvoorbeeld in combinatie met openlucht bar.
- 3 tegen 3-voetbalveldjes
- Parkeerplaatsen verplaatsen, of afhankelijk van hoelang je nog op deze locatie wilt blijven, een parkeergarage aanleggen.
Meer groen en bomen planten om het stadion.
Eens! Het is momenteel simpelweg geen prettige plek om tijd door te brengen. Of in ieder geval niet zo prettig als het zou kunnen zijn. Een groene rand om het stadion heen met bankjes en staantafels icm horeca zou een enorme verbetering zijn. Wellicht zou je dat zelfs terugzien in de sfeer in het stadion.
Hoe zit het met een tunnel is dat ook niet realistisch, Jeroen?
Er zijn al twee tunnels dus ik denk niet dat daar de noodzaak ligt. Daarbij zou je de drukte ook op kunnen lossen door de toestroom naar het stadion te verspreiden.

Als het stadiongebied ook daadwerkelijk prettig zou worden om tijd door te brengen in aanloop naar een wedstrijd, zou je een minder geconcentreerde verkeerstroom kunnen krijgen op wedstrijddagen.
Voetpad/fietspad naar Kooimeer verbreden
een extra tunnel of een loopbrug, de omloop een goed thema geven bijvoorbeeld met de dorpen uit omgeving Alkmaar
Makkelijk te realiseren is een aantal nieuwe gezichten op het stadion. Dit is een stuk makkelijker te realiseren en heb je geen gemeente voor nodig. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan Teun Koopmeiners en Dani de Wit.
En dan specifiek eentje die er ook af kan 😁