00ger-1476

Ed van de Pol - ANP

Nee Erik, AZ is nog altijd de vierde club van Nederland

Leestijd 2 minuten
Jeroen

Manchester United-trainer Erik ten Hag heeft in een uitgebreid interview met Voetbal International zijn mening gegeven over de verhoudingen tussen FC Twente en AZ. ‘’FC Twente is nu echt de vierde club van Nederland, ze zijn AZ voorbij.’’ 

Dat FC Twente een beter seizoen heeft doorgemaakt dan AZ zal weinig mensen zijn ontgaan. Maar is deze zeldzame derde plek van de Tukkers voldoende om deze claim te ondersteunen? Sinds de club in het seizoen 2009/2010 de Alkmaarders onttroonde als landskampioen, is de club uit Enschede immers slechts vijf keer boven AZ geëindigd.  

Eindklasseringen Eredivisie AZ Twente 
10/11 4 2
11/12 4 8
12/13 10 6
13/14 6 3
14/15 3 10
15/16 4 13
16/17 6 7
17/18 3 18
18/19 4 -
19/20 1* 14*
20/21 3 10
21/22 5 4
22/23 4 5
23/24 4 3

*seizoen afgebroken door corona


Europese prestaties

Het contrast wordt pas echt duidelijk wanneer we de Europese prestaties onder de loep nemen, de laatste keer dat Twente deelnam aan een Europese groepsfase was in het seizoen 2012/2013. AZ heeft sinds 2013 liefst acht keer deelgenomen aan een Europese groepsfase, waarin het bovendien vijf keer wist te overwinteren.  

UEFA club ranking 2014-2024 

rangschikking  coëfficiënt
AZ 58 60.500
Twente  152 6.500
2019-2024 rangschikking coëfficiënt
AZ 41 50.000
Twente 119 5.000

Begroting

Ten Hag vervolgt, ‘’Twente heeft een veel groter achterland, ook met meer mogelijkheden. Je ziet dat ze bij FC Twente stapje voor stapje de club aan het opbouwen zijn. Dat zie je ook terug aan het elftal. Een perfecte mix, met jong talent, regionale gezichten, maar ook ervaren spelers die weten wat er wordt gevraagd, en een goede as.’’ Het afgelopen seizoen beschikten de Tukkers bovendien voor het eerst in jaren weer over een hogere begroting dan AZ.

Club Begroting seizoen 23/24 
Twente  35.000.000
AZ 34.000.000

Natuurlijk geeft de begroting niet het gehele plaatje. Financieel gezien staat AZ er nog altijd veel beter voor: er is meer geld beschikbaar voor transfers en de club kan dankzij het relatief hoge eigen vermogen financiële risico’s veel beter verantwoorden dan FC Twente. 

Bedragen in miljoenen euro's Begroting 23/24 Spelersbudget Percentage van de begroting
Twente  35 9 26%
AZ 34  14,6 43%
 

*FC Twente heeft nog altijd een schuldenlast, waarvoor het een aanzienlijk deel van de begroting moet reserveren.

FC Twente is AZ dus nog niet voorbij, maar dat de strijd om ‘the best of the rest-trofee' definitief is losgebarsten lijkt een feit. De Alkmaarders zullen komend seizoen hoe dan ook uit een ander vaatje moeten gaan tappen om boven de Tukkers te eindigen. 

 

Aanbevolen

Reacties

Aanmelden om te reageren
Twente heeft ocharme vier puntjes meer gehaald dan AZ. Wat meer het falen van AZ is dan andersom en op basis daarvan zou Twente definitief AZ voorbij zijn?
AZ is dus in alles beter, alleen heeft twente meer supporters. Altijd al gehad trouwens. AZ is ook flink gegroeid qua supportersaantallen, en blijft ook groeien. Waar ik mij aan irriteer is dat er in elk praatprogramma op tv altijd wel een "twentekenner" zit, zij het niet van rtv Oost, danwel van Tubantia. Het is zo opvallend dat "de media" veel liever twente als topclub ziet dan AZ. Ziggo was AZ ook prompt vergeten te noemen als club die Europa in gaat en we worden ook steevast genegeer in elk praatprogramma. Gelukkig is er AZ alerts 😁
Met het (transfer)beleid wat AZ voert t.o.v. Twente gaat ten Hag simpelweg gelijk krijgen. Meest actuele transfer Kuijpers naar Twente is daar een voorbeeld van. Je weet wat je met hem kan verwachten.Dit was ook met Vlap, Brengt, Proppen, Eiting, v. Wolfswinkel, Boadu en met de trainer Ron Jans eveneens. En volgend jaar Woutje. Spelers die hun niveau hebben laten zien.
Wij kopen structureel spelers waarvan de namen relatief onbekend zijn en het maar afwachten wat de ontwikkeling is.
Dan blijf je waar je staat en mag je ook niet meer verwachten per seizoen.
Twente zet in op kortetermijnpolitiek. Dat is niet bepaald duurzaam. Dit kan een tijdje goed uitpakken maar qua verdienmodel is het gebaseerd op drijfzand. De totale waarde van hun spelersgroep is ook een stuk minder dan die van AZ. Een Ricky van Wolfswinkel is geen cent waard.
Op basis van die beredenaries is AZ de 3 de club van nederland. Minste geld van de 5. Stabiel top 4. Alleen geen prijs gepakt
Om het eerlijker te maken moet je wel even de stadions naast elkaar zetten (en de bijbehorende mogelijkheden in het achterland).

Twente heeft wat dat betreft meer potentie, maar AZ is inhoudelijk nog altijd verder.
Erik reageert op basis van onderbuik. Het leven bestaat juist uit nuances.
Ten Hag probeert voor wat opschudding en daarmee afleiding van zijn eigen penibele situatie in Engeland te zorgen, door boute uitspraken over de Nederlandse competitie te gaan doen. Niet serieus nemen (sowieso nooit gedaan), zou mijn advies zijn.

On topic: AZ heeft het dit seizoen sportief gezien zelf weggegeven halverwege het seizoen toen Pascal de weg kwijt was en we van ronduit zwakke tegenstanders achter elkaar verloren en gelijkspeelden. Die normaal gesproken zekere potjes winst hadden tot een hele andere uitkomst kunnen leiden en deze onnozele uitspraken en wensdenken kunnen doen voorkomen (Theo Janssen roeptoetert er ook soortgelijk op los). Aan AZ om het sportief nu weer even op de rit te krijgen en met daarbij een briljante jeugdopleiding, zeer solide financiën en kwalitatief voldoende basis voor een hernieuwde/ aangevulde selectie maak ik me geen zorgen.
Jaren mocht er geen top 4 benoemd worden. En sinds Twente vorig jaar plots opdook in de top 5, zien we in medialand een andere trend. Twente is de vierde club van Nederland en zoniet, dan spreken we van een top vijf. AZ word jaar in, jaar uit aan de kant geschoven. Alsof we niet bestaan. Kijk maar naar de nieuwe trailer van Ziggo Sport over Europees voetbal, waar zelfs Ajax al Europees gaat spelen (tuurlijk, ze zijn sponsor, maar dan nog). Er is maar één manier om ons te laten zien en dat is voortaan gewoon de lat hoger leggen. De top 3 moet jaar in jaar uit gehaald worden
Daarnaast is de jeugdopleiding van AZ ook een stuk verder!