interland-periode-post

Terugblik interlandweekend: AZ'ers vliegen uit

Leestijd 3 minuten
Neal

Naast de overtuigende 5-2 overwinning van het Nederlands elftal op Bosnië en Herzegovina, stond het interlandweekend bol van andere wedstrijden. Ook enkele AZ-spelers speelden een prominente rol in deze duels. Hieronder zetten we ze voor je op een rij.

Jong Oranje speelde afgelopen donderdag hun eerste wedstrijd in de kwalificatie voor het EK 2025. In Almere behaalde het team onder leiding van Michael Reiziger een overtuigende 5-0 overwinning op Noord-Macedonië. De wedstrijd in het Yanmar Stadion was bijzonder voor Rome-Jayden Owusu-Oduro, omdat hij zijn debuut maakte voor Jong Oranje. Ook Ruben van Bommel startte in de basis, terwijl Wouter Goes en Myron van Brederode, die inmiddels is verhuurd, op de bank begonnen. Alleen laatstgenoemde maakte nog ongeveer 10 minuten in de wedstrijd. Maandagavond speelde Jong Oranje opnieuw, dit keer tegen Georgië, om zich definitief te verzekeren van een plaats op het EK onder 21. De wedstrijd eindigde in 3-1, en Van Bommel en Owusu-Oduro speelden wederom de volle 90 minuten. Wouter Goes en Van Brederode zaten op de bank en maakten geen minuten.

Owusu-Oduro was niet de enige AZ-speler die zijn debuut maakte tijdens deze interlandperiode. Kristijan Belić maakte, zoals eerder al beschreven, zijn officiële debuut voor het Servische nationale elftal in het 0-0 gelijkspel tegen Spanje. Zondagavond kwam Belić opnieuw in actie, dit keer voor twintig minuten, in de met 2-0 verloren wedstrijd tegen Denemarken.

Ook Noorwegen is gestart met de groepsfase van de Nations League. Afgelopen vrijdag speelden ze een uitwedstrijd tegen Kazachstan. David Møller Wolfe begon in de basis en speelde de volledige wedstrijd. Verdedigend stond hij zijn mannetje, want de wedstrijd eindigde in een doelpuntloos gelijkspel (0-0). Maandagavond speelde Møller Wolfe nog een keer de volle 90 minuten in de 2-1 winst tegen Oostenrijk.

Ook in Oranje Onder 19 waren enkele AZ-spelers vertegenwoordigd. Kees Smit, Enoch Mastoras, Julian Oerip, Rayan Atikallah, Wassim Bouziane en Elijah Dijkstra maakten allemaal deel uit van de selectie voor de vriendschappelijke wedstrijden tegen Azerbeidzjan en Schotland. De wedstrijd tegen Azerbeidzjan werd vrijdagavond met 3-0 gewonnen. Dijkstra, Mastoras en Oerip begonnen in de basis. Maandagavond speelden zij tegen Schotland. Het ging de Nederlanders, waarbij er 10 wijzigingen waren in de basiself (alleen AZ’er Julian Oerip mocht blijven staan), goed af nadat ze na 55 minuten met 2-0 voorstonden. Daarna keerde het tij volledig en eindigde de wedstrijd uitieindelijk in een 2-2 gelijkspel. AZ’ers Kees Smit (90), Julian Oerip (90), Wassim Bouziane (70) en Rayan Atikallah maakten allemaal minuten. In november speelt het team van Van der Veen de eerste kwalificatieronde voor het EK. Dan neemt de ploeg het in eigen land op tegen Oekraïne, Slovenië en Kazachstan.