Huiberts

Ed van de Pol | ANP

Als Huiberts niet oppast, speelt AZ volgend seizoen weer play-offs

Leestijd 4 minuten
Remi

Disclaimer: deze column berust op persoonlijke meningen en draagt niet de visie van AZAlerts uit. 


Met Mathew Ryan, Vangelis Pavlidis, Dani de Wit en Yukinari Sugawara vertrekken deze zomer zeker vier basisspelers uit Alkmaar. Dat is zeker niet voor het eerst in de recente geschiedenis van AZ, maar wel reden tot zorgen. Technisch directeur Max Huiberts wist in het verleden lang niet altijd een representatief elftal samen te stellen. Met de middelmaat die de selectie nu waarborgt, valt het te hopen dat Huiberts inziet dat er geïnvesteerd moet worden in het eerste elftal. Van de eigen jeugd mag immers niet verwacht worden dat ze het elftal op sleeptouw nemen. 

Het zou niet de eerste leegloop zijn in Alkmaar. Vorige zomer vertrokken vijf basisspelers en twee jaar daarvoor waren het er evenveel. Dat leverde grote transferinkomsten op die maar zeer beperkt geherinvesteerd werden. Na de zomer van 2021 was dat het meest voelbaar. Er werd voor ruim 50 miljoen verkocht, terwijl slechts 8 miljoen in de selectie werd gestoken. Het resulteerde in een bijzonder matig seizoen waarin ternauwernood Europees voetbal werd veiliggesteld na winst in de play-offs. Het dramatische jaar werd uitstekend getypeerd door de Ben-side op de laatste speeldag: ‘centen gespaard, maar het aanzien niet waard.’

Herkansing voor Huiberts
Na de zomerse leegloop van afgelopen seizoen, begon het nog allemaal rooskleurig. Pavlidis en De Wit repten zelfs over het pakken van prijzen. Dat leek ook geen gekke gedachte, nadat AZ eind oktober slechts twee verliespunten had. Daarna ging het echter mis. De ene gezapige wedstrijd volgde de andere op. Het spel was niet om aan te zien en ook punten werden nauwelijks meer gepakt. Dat alles werd op het conto van Pascal Jansen geschoven, die in januari ontslagen werd. Van enige zelfreflectie van Huiberts was echter geen sprake. De technisch directeur had een bijzonder matige selectie samengesteld, maar hield Jansen verantwoordelijk voor het slechte spel.

Hoewel de selectie erg breed was, was middelmaat troef. Zes middelmatige buitenspelers streden om twee basisplekken. Idealiter om met elkaar te concurreren en elkaar naar een hoger niveau te tillen. In praktijk om te bepalen wie het minst slecht was en zo niet op de bank plaats hoefde te nemen.

Hoe goed is het aankoopbeleid dan echt?
Dat alles roept ook de vraag op hoe goed het aankoopbeleid van Huiberts nu echt is. Bij uitgaande transfers is duidelijk dat de technisch directeur vaak het onderste uit de kan weet te halen, maar bij de inkomende transfers mag je toch wel je vraagtekens plaatsen. De afgelopen twee seizoenen trok AZ liefst zeventien spelers aan, maar alleen van Kristijan Belic en Mathew Ryan zou je kunnen zeggen dat ze écht een verschil hebben weten te maken. De overige vijftien zijn ofwel ondermaats gebleken of weten zich nog niet voldoende te onderscheiden.

Als tegenargument zou je kunnen opwerpen dat er de afgelopen twee zomers bij elkaar toch 30 miljoen euro is uitgegeven aan nieuwe spelers. Er zit dus zeker een stijgende lijn in de bedragen die AZ bereid is neer te tellen voor nieuwe spelers. De spelers blijken echter te vaak van onvoldoende niveau en weten zich niet meer te ontpoppen tot sterkhouders. Het is aan Huiberts om daar deze zomer verandering in te brengen. Lukt dat niet, dan dreigt komend seizoen weer play-off voetbal, tenzij de jeugd - eindelijk weer - weet op te staan.

Wat kunnen we verwachten van de jeugd?
De potentie van de Youth-League generatie is natuurlijk ook mij duidelijk. Jayden Addai, Rome-Jayden Owusu-Oduro en Kees Smit zijn de basisspelers van de toekomst. Die verwachting had ik echter ook bij hun voorgangers. Denk aan Peer Koopmeiners, Kenzo Goudmijn en - ondanks zijn vertrek uit Alkmaar - Mo Taabouni die het allen vooralsnog niet waar hebben gemaakt. Het is dus maar de vraag of de Youth-League winnaars wel het niveau weten te halen van Teun Koopmeiners, Myron Boadu, Calvin Stengs en Owen Wijndal toen zij doorbraken.

Komend seizoen zullen Wouter Goes en Owusu-Oduro aan veel minuten komen, maar als sterkhouders zou je hen nog niet kunnen beschouwen. Met de verwachting dat er ook geen aankopen gehaald worden die er direct staan, is het aan de andere selectiespelers om te voorkomen dat komend seizoen in een fiasco eindigt. Sven Mijnans, Alexandre Penetra, Belic en Van Bommel moeten de volgende stap in hun ontwikkeling zetten Doen ze dat niet, dan wacht een zwaar seizoen.

Aanbevolen

Reacties

Aanmelden om te reageren
Je moet je ook afvragen in hoeverre het erg is als AZ komend seizoen een keer op de zesde plek eindigt. Als de jonge jongens hier voldoende lering uit trekken, kunnen we daar volgend seizoen weer de vruchten gaan plukken. We moeten ophouden met het kopen van middelmaat om maar op de vierde of vijfde plek te eindigen.
Het is deels erg omdat je de Europese inkomsten kwijt raakt en de reputatie en het is afhankelijk van hoeveel geld AZ erin steekt. Speel je alleen maar met jeugd en eindig je 6e en win je toch de playoffs dan heb je een goed seizoen. Steek je er 15-20 miljoen in en eindig je dan toch 6e dan hebben we een ander verhaal.
Om te beginnen lijken mij Addai, Mastoras en Kwakman de grootste talenten van AZ die zeker AZ 1 gaan versterken. Smit wil ik nog wel zien. Wat aankopen betreft moet die minstens zo goed zijn als onze grootste talenten. Dat kost geld. Vorig seizoen was alleen Belic zo iemand. Verder slecht en te goedkoop scoutingswerk. De as moet beter. De 10 is heel belangrijk. Mijnans niveau is (nog) te laag. Investeren. Linker CV hetzelfde. Linksvoor moet ook beter. Verder een spits van minimaal niveau Lammers. Vol stadion moet vol blijven Max!
Iedereen hamert maar zo op prestaties. Het is ook belangrijk dat de jongens gewoon een leuk team hebben en lol hebben met elkaar. Iedereen gaat op voetbal om plezier te maken. Laten we dat niet vergeten.
Plezier gaat voorop, daarna moeten de people of color voornamelijk spelen om racisme uit te sluiten. Laten we ook allemaal Japans leren om solidariteit naar onze nieuwe vriend te tonen. Verder nog ideeën?
Fijn dat je het vraagt. Ik heb nog wel wat andere ideeën. Zo vind ik dat AZ best wel ver af staat van de maatschappij. Andere clubs doen hier veel meer mee. Voetbal is toch iets dat het volk bij elkaar kan brengen. Het zou AZ sieren als ze bijvoorbeeld een actieve bijdrage willen leveren aan het nieuwe azielzoekerscentrum op de Robonsbosweg. Dat kan zijn in de vorm van een financiële bijdrage maar wellicht ook door enkele talenten een kans te geven door mee te trainen met AZ1 in de voorbereiding op elk seizoen. Je weet het nooit, er zou zo maar een pareltje tussen kunnen zitten.
AZ kwam uiteindelijk punten tekort. Als die afgrijselijke partij tegen promovendus Heracles nou eens niet met 5-0 onnodig verloren was gegaan dan had niemand het over een matig seizoen.
Twee glijpartijen op dat plastic veld waren binnen twee minuten twee penalty's....
AZ zou er baat bij hebben als ze wat meer teruggaan naar de oude manier van jongens aantrekken met iets meer ervaring die midden in hun groeicurve zitten, maar eerder nog onder de radar leken te zitten of gewoon niet tijdig zijn vertrokken om welke reden dan ook. Een Jonas Svensson en Fredrik Midtsjö zaten in de iets oudere leeftijdscategorie, maar hadden wel al 100+ wedstrijden voor hun club achter de rug. Spelers met hetzelfde profiel bestaan nog best, alleen zal dan de buidel getrokken moeten worden. Nu trekken we wel de buidel, maar voor spelers die toch ietsjes gemankeerde groeipatronen hebben getoond denk aan Odgaard en Mees de Wit bijvoorbeeld die beiden toch een stuk ouder waren. Maar Mees de Wit heeft op zijn 26e nog altijd geen 100 duels op profniveau gehaald en een groot deel van zijn wél gespeelde partijen zijn dan ook nog inhaalbeurten bij AZ.
Ja, terecht punt. Dat zijn de spelers die AZ voorheen ‘gewoon’ aantrok. Inmiddels zijn dit soort jongens te duur. Veel Scandinaviërs slaan tegenwoordig een stap in de Eredivisie over en gaan direct naar de Serie A/Portual of iets dergelijks. Daardoor vist AZ achter het net. Enige oplossing is zelf ook meer bereid zijn uit te geven.
Deze transferwindow geen talenten aankopen, maar jongens van 24/25 die er direct staan. Talenten zijn er genoeg momenteel.
Een Lammers is een prima voorbeeld van een kracht die er gelijk staat, evenals Mike die hoop ik direct Yuki doet laten vergeten, terwijl Kasius een acceptabele back-up is op die positie.
Anderzijds is het doodzonde als je straks een talentvolle jeugdspeler ziet wegkwijnen op de bank omdat je zonodig een ervaren speler moet aantrekken.

BMI en Bazoer zijn goede voorbeelden hoeveel hebben hun ons gebracht?
Behalve onrust in de verdediging…
Helemaal eens! Moet dus een balans vinden tussen jeugd en aankopen. Les is voornamelijk dat de aankopen die je doet, niet van middelmaat moeten zijn. Talentvolle spelers uit de KKD halen lijkt me bijvoorbeeld geen goed plan.
Nu zitten de eigen jeugd te verstoffen omdat Huiberts een arsenaal aan middelmatige aankopen heeft aangetrokken. Dat vind ik nog erger eigenlijk. Als AZ voor kwaliteit gaat en daar de jeugd soms voor moet wijken, kan ik dat begrijpen. Maar daar is geen sprake van.
Duidelijk verhaal lijkt mij. De boel omgooien door de uitverkoop van middelmaat. Talenten met potentie, plus directe aankopen waarvan je kan verwachten dat het een toegevoegde waarde kan zijn invoegen. Maar zo simpel als dat klinkt blijkt in realiteit niet te werken bij AZ. Ik ben benieuwd.