220828ep107855

Ed van de Pol - ANP

Stelling van de Week: 'Dit team heeft meer behoefte aan ervaring dan talent'

Van de redactie

Met het definitieve vertrek van Dani de Wit (einde contract), Mathew Ryan (einde contract), de op handen zijnde transfer van Vangelis Pavlidis naar SL Benfica, en het verwachte vertrek van Yukinari Sugawara, verliest de AZ-selectie flink wat ervaring.

De overgebleven ervaren spelers in de selectie zijn Jordy Clasie, Riechedly Bazoer en Bruno Martins-Indi. De vraag is echter of dit voldoende is. Is de balans tussen ervaring en talent in de selectie in orde, of moet AZ de markt op voor ervaren spelers? En zo ja, welke spelers zouden dit moeten zijn? Daarom luidt de stelling van deze week: 'Dit team heeft meer behoefte aan ervaring dan aan talent'.

Aanbevolen

Reacties

Aanmelden om te reageren
AZ heeft behoefte aan kwaliteit. Het ontbreken daarvan is een van de voornaamste redenen voor de glijdende schaal waar het elftal en spel zich de afgelopen jaren in bevindt. Idealiter moet je deze zomer gewoon afscheid nemen van een man of 7 a 8. AZ zit momenteel met een topzware maar uitgeholde en kwaliteitsarme selectie die dit jaar zonder zijn Griekse spits rond de achtste plaats was geëindigd.
1 ervaren aanvaller erbij en dan heb je op elke linie ervaring: verhulst indi clasie. Al hoop ik wel dat indi een reserverol bekleed volgend seizoen.
Zou leuk zijn als AZ een keer doorpakt. Een goede CAM, Linker CV/Linksback en linksvoor haalt, plus een goede spits die er direct met vuur staat is ook geen overbodige luxe. Ben benieuwd wanneer er iets gebeurd. Jetzt geht’s los Max!
Ervaring is zeker nodig en we moeten af van een elftal met ideale schoonzonen.Iets meer body en agressie. Vooral de Wit zal zeker gemist worden..
Nee. Ervaring is niet gelijk aan kwaliteit. Kijk eens naar Utrecht, die hebben bakken ervaring en geven ook behoorlijk wat centjes uit, maar ze hebben te weinig talent op het veld om dit om te zetten in top vijf noteringen. Geen BMI's of Leeuwinnen meer, gewoon goede voetballers halen.
AZ heeft een kwaliteitsinjectie nodig. Of die nu 20 of 30 is, is van minder belang. Als je iets wil voorstellen in de Europa League en in de Nederlandse competitie dan moet er kwaliteit gekocht worden. Dat kost geld. Denk aan €5 tot €10 mln voor een nummer 10 een linker CV en een links voor. Aanvullen met de grote talenten die we zelf opleiden.
Ik wil graag koning Bruno weer zien. Ook Bazoer zie ik het liefste terugkeren in de basis. Deze jongens geven naast kleur aan het spel ook kleur aan de selectie. Kijk maar naar Frankrijk. Veel donkere jongens en toevallig ook geweldige prestaties. Meer kleur voor meer resultaat dus.
Talent is er genoeg, maar mocht je stappen willen zetten kan je niet elke verkoop opvangen met talent. Pavlidis, Sugawara, De Wit. Samen goed voor zeker 450 wedstrijden. Die kan je niet vervangen voor een speler van 19. En zeker als je die nog koopt. Kopen moeten we alleen doen bij uitzonderlijke gevallen, want zelf hebben we ook types als Esteves of Dantas.

De aankoop zoals die Japanner lijkt me een goeie. 26 jaar en international. Is wel wat gewend dus, net als een Belic.
Een neveneffect van een overdreven keuze voor ervaring is dat je je bedrijfsmodel ondermijnt. AZ is een opleidingsfabriek en als je alle kieren en gaten in het eerste elftal vult van buitenaf dan verstikken de vruchten daarvan op de bank en Jong tot je ze kwijt bent. Dan zijn we uiteindelijk niet anders dan FC Utrecht, NAC etc.
Ervaring is meer dan leeftijd. Koopmeiners en Goudmijn zijn al best ervaren, maar zien we nog als jeugd die kan doorbreken. Zelfs de jeugd die nu door zou kunnen breken hebben al best wat ervaring opgedaan bij Jong AZ en in de YL. Een uitgerangeerde BMI voegt vooral scheve gezichten als hij wordt opgesteld. Voor Clasie zou dat ook nog wel eens kunnen gaan gebeuren.

We hebben vooral kwaliteit nodig.
AZ moet zeker meer ervaring halen want we hebben talent genoeg zoals Kees Smit Dave Kwakman mex meerdink ro daal owusu oduro Jayden addai en enoch mastoras en als je dan nu een stuk of 3 a 4 ervaren spelers haalt dan kan je daar op een verantwoorde manier afwisselen met eredivisie en beker wedstrijden
Ervaren spelers is goed om te hebben, mits ze AZ ook echt beter kunnen maken. Niet zoals BMI dus. Talenten hebben nou eenmaal een hogere transferwaarde dus dat is aantrekkelijker voor een club als AZ. Daarnaast kunnen ze zich in een seizoen veel beter ontwikkelen.
100% ja! We hebben talenten zat en er komen nog een hoop talenten aan de komende jaren. Dan is de opvulling van ervaring essentieel. Niet alleen ervaring is daarin belangrijk maar ook spelers die echt leiderschap kunnen tonen en het liefst dan ook nog een type als Belic die extreem strijdlustig zijn
Ik heb ook geen idee waarom bepaalde posts van mezelf of anderen meerdere keren verschijnen.
Het probleem is ons bekend, ik heb ze zojuist handmatig verwijderd. We hebben melding gemaakt bij de ontwikkelaar van de website. Wij verwachten dat het iets te maken heeft met safari/ios. Bij de volgende update is het opgelost!
Bazoer zie ik nog wel vertrekken. BMI gaat niet langer. Clasie wordt een beetje hangen en wurgen. Graag een ervaren keeper, linker centrale verdediger en nummer 10 erbij.
Toch bovenal behoefte aan kwaliteit
Een hele harde JA. Met de kanttekening dat we vooral ook leiders nodig hebben met ervaring, ipv ervaren spelers die meedelen in de malaise.
Meer ervaring is zeker nodig. In mijn optiek een van de redenen dat we vorig seizoen de voorronde van de champions league zijn misgelopen. Voor een goed seizoen in zowel europa league als eredivisie (wederom plek 3) is ervaring op de gehele as nodig. Lammers en Hoedt zijn goede voorbeelden …